Knoflook, is het wel zo goed voor je paard?

Omdat knoflook gezond zou zijn, wordt dit al eeuwenlang verwerkt in de voeding van mensen. Maar geldt dat ook voor paarden? Onderzoekers uit Finland vinden dat meer onderzoek moet worden gedaan om een veilige hoeveelheid in de voeding van paarden te kunnen bepalen. Ze ontdekten goede en slechte werking op de gezondheid van paarden na gebruik van knoflook.

Infecties

Verwerkt in paardenvoeding, wordt knoflook meestal gebruikt om infecties in de longen en luchtwegaandoeningen te behandelen. Het zou ook verlichting kunnen geven bij hoest.

Maar ook wordt knoflook vaak in verband gebracht met vergiftiging bij zoogdieren. Het stofje N-propyl disulfide kan een mens wel verwerken, maar een paard kan het niet verwerken. Om het kort en makkelijk te zeggen: dit stofje kan bloedarmoede bij paarden veroorzaken.

Weinig informatie

Toch wordt het vaak gevoerd aan paarden omdat er ook een goede werking is. Maar studies over die werking op het paard zijn er maar weinig en hoeveel men zou moeten geven is nog onbekend. Daarnaast is er weinig informatie of het een nadeel kan zijn voor de gezondheid. Het is ook onduidelijk hoe knoflook veilig bijgevoerd kan worden.

Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers Markku Saastamoinen, Susanna Särkijäri en Seppo Hyyppä 12 paarden. De dieren kregen drie onderzoeken van de luchtwegen. Aan het begin van het onderzoek werden ze verdeeld in groepjes van twee paarden, gebaseerd op hoe gezond hun ademhalingsstelsel was. Een van die 2 paarden kreeg elke dag 20 gram knoflook bijgevoerd (is gelijk aan 32 mg knoflook per kilogram lichaamsgewicht). Het andere paard hoorde bij de controlegroep. Voedingsplanning en plek waar de dieren stonden, bleef gelijk.

Zes paarden werden 83 dagen gevoerd met knoflook. Aan het begin, na 41 dagen en na 83 dagen bijvoeren, werd hun ademhalingsstelsel onderzocht.

Resultaten

Het slijm in de luchtpijp zou na 83 dagen moeten verminderen. Bij drie van de zes paarden verdwenen inderdaad de symptomen. Een van de onderzochte paarden kreeg, terwijl het met knoflook gevoerd was, geen voor een dierenarts zichtbare verandering. Bij twee paarden veranderde er in de luchtwegen niets aan de hoeveelheid slijm.

Van de controlegroep hielden drie paarden de klachten. Bij twee paarden schommelden deze en verdwenen bij één paard.

Verder zouden de uitslagen van bloedonderzoek kunnen wijzen op een lichte bloedarmoede bij de met knoflook gevoerde groep paarden.

Veilig

De wetenschappers zeiden dat de veilige dosering van knoflook mogelijk afhangt van de verschillen tussen de paarden, hun gezondheid en het trainingsniveau. Kleine hoeveelheden (15 mg/kg lichaamsgewicht) zouden hoogstwaarschijnlijk niet slecht zijn voor volwassen, gezonde, niet zwaar getrainde paarden. Hoewel het onderzoek aantoonde dat gedroogde knoflook kan helpen om slijm in de luchtpijp te verwijderen, zouden slechte gevolgen kunnen blijven, vooral wanneer lange tijd wordt bijgevoerd.

Bron: Horsetalk / Cap

Foto: Digishots