In de zomer wassen en koelen we paarden meestal vaker dan in andere seizoenen en wordt vaak stromend, koud water gebruikt. Is dat wel goed en waar moet je op letten als je een paard met koud water koelt? Het kan méér doen dan alleen verfrissen.
Oververhitting
In de zomer bevrijdt een koude douche een paard van zweet. Ook zorgt dit voor goede doorbloeding en beschermt tegen oververhitting. Paarden kunnen tot wel tien keer sneller oververhit raken dan mensen. Dit komt omdat de actieve spiermassa bij paarden veel groter is dan bij mensen. Daarbij heeft het naar verhouding een kleiner oppervlak om warmte af te geven. Slechts 25% tot 30% van het zweet kan door verdamping verkoeling geven. Vooral in de zomer produceert een paard tot wel 30 liter zweet en afspuiten is daarom, zeker bij hoge temperaturen, vaak een verademing.
Onderaan beginnen
Het is belangrijk dat het wassen/afspuiten op de goede manier gebeurt. Als het water te koud is dan kun je het weefsel namelijk beschadigen. Daarbij moet de waterstraal zacht zijn en een koele tot lauwe temperatuur hebben. Begin altijd bij de benen, omdat deze het verst van het hart af zijn. Als je de onderste ledematen koelt, verlaagt het circulerende bloed de temperatuur van het hele paard. Door langzamere afkoeling ontstaan er geen plotselinge problemen met de bloedsomloop. Na de benen kun je van onder naar boven en van voren naar achteren de rest afspuiten.
Tussen vier en tien graden
Dr. Alexander Merz (Dierenkliniek Telgte, Duitsland) is van mening dat je niet moet overdrijven met het koelen van een paard. Als het te lang en met te koud water in aanraking komt, kan dit leiden tot schade aan het weefsel. Een watertemperatuur tussen vier en tien graden is volgens Merz ideaal voor het wassen van een paard. Daarbij mag het koelen niet langer dan vijf minuten duren. Gebeurt de afkoeling te snel, kunnen er onder andere problemen met de bloedsomloop optreden. Ook kunnen de spieren verkrampen en er kunnen problemen in het niergebied ontstaan. Dit gebied moet, bij afspuiten na inspanning, vermeden worden.
Verwijderen shampoo
Overblijvend vocht van een wasbeurt zorgt voor verdampingsverkoeling en dat verlaagt ook de lichaamstemperatuur van een paard. Gebruik je graag shampoo bij een wasbeurt, zorg er dan voor dat alle shampoo naderhand uit de vacht is. Restjes shampoo kunnen voor jeuk en irritatie zorgen.
Bron: St. Georg
Foto: IStock