Koudbloed: jouw ras?

Tussen de populaire, ranke en slanke warmbloeden die op wedstrijd de show stelen, kijkt men soms raar op als er een koudbloed de ring in komt. Bijna iedere eigenaar van een koudbloed paard heeft wel eens een lagere jurybeoordeling gehad, gewoon simpelweg omdat dit paard ‘nu net niet het ding was’ van de jury.
Natuurlijk is geen enkel paard perfect, maar koudbloed-bezitters en -ruiters zien er veel voordelen in.

Zoveel beter

Hier volgen een aantal redenen waarom ze ‘zoveel beter’ zouden zijn dan warmbloeden.
Warmbloedliefhebber: geef gerust openlijk je eigen mening en een krachtige verdediging!

 1. Geen tijd om te rijden vandaag? Het maakt niet uit want een koudbloed zal morgen nog steeds zo veilig en relaxed zijn als hij altijd is. Jij hebt medelijden met het meisje wiens warmbloed op stalrust heeft gestaan en ben je blij dat je daar niet op hoeft te gaan.
 2. Stalrust is niet iets waar je ooit over hebt hoeven nadenken. Koudbloeden kunnen vaak wel tegen een stootje. Als ze een stap verkeerd zetten of op een steentje gaan staan, lopen ze niet zo snel kreupel en lopen gewoon door. ‘Op blote voeten’ is zelfs een optie voor de sterke voeten van de koudbloed.
 3. Je hoeft niet bang te zijn als je een koudbloed uit een modderige wei haalt dat er een ijzer af is en blessures door uitglijden komen ook niet zo snel voor.
 4. Je hoeft ook niet veel geld uit te geven aan dekens om hem warm te houden in de winter. De dikke huid en vacht houden al heel goed warm.
 5. Een peuter, je moeder, grootmoeder kunnen allemaal erop rijden. Een echt veilige allrounder én superleuk voor buitenritten. Zet een beginner maar eens op een warmbloed en kijk wat er gebeurt als ze ‘foute’ aanwijzingen geven…
 6. Als je naar een wedstrijd gaat, hoef je geen extra tijd te nemen om hem gerust te stellen, hoofdstel aan te doen en in het zadel te klimmen. Geen wedstrijdstress!
 7. Het is niet nodig om rekening te houden met lange tijd voor het invlechten: een makkie!
 8. En die vaak onhandig smalle, hoge schoft van warmbloeden die een op maat gemaakt zadel verplichten? Haha!
 9. Je hebt ook geen extra dikke dekjes nodig onder het zadel, omdat het zadel goed past en hij niet gevoelig is voor bijvoorbeeld allergieën of wrijving/irritatie.
 10. Een buitenrit met een groep is erg leuk. De koudbloed gaat als eerste of laatste want raakt niet in paniek als een ander paard (bijvoorbeeld een warmbloed met slechte remmen) voorbij galoppeert.
 11. Koudbloeden hebben geen gevoelige huid en houden wel van een goede poetsbeurt. Geen bijtgedrag, schoppen of zwaaiende staart!
 12. Stalondeugden, welke ondeugden? Kauwen op hout is meestal niet het idee van ‘plezier’ van koudbloeden.
 13. Moeilijke eter? Nee helemaal niet hoor én ook geen stress als het eten eens even moet wachten.
 14. Toegegeven, koudbloeden hebben wel eens de neiging om een ​​beetje brutaal te zijn ondanks die lieve charmante blik, maar als ze op een punt komen dat ze zichzelf kunnen bezeren, stoppen ze. Zo slim zijn ze dan ook weer!

Bron: Horse&Hound

Foto: Shutterstock