Kriebelen, het liefst met de hand!

Kriebelen, jouw (lievelings)paard vind het vast heerlijk! Uit onderzoek blijkt dat je paard het het allerlekkerst vindt als je het met de hand doet.

Paarden vinden een ‘kriebelbeurt’ met jouw handen lekkerder dan een behandeling met een rosborstel. Ook zoeken de paarden die met de hand worden verzorgd veel vaker contact met hun verzorger.

Twee groepen

Tijdens het onderzoek werden de 27 paarden verdeeld in twee groepen. Dertien hiervan werden gekriebeld en gemasseerd op hun favoriete plekjes. Dit gebeurde elf keer tien minuten lang. De andere veertien paarden werden zoals gebruikelijk met een kam en borstel verzorgd.

Reacties

Alle reacties van de paarden werden geregistreerd. Denk aan gezichtsuitdrukkingen, gedrag en de hartslag, maar ook aan de aanmaak van het stresshormoon cortisol en het knuffelhormoon oxytocine. De paarden uit de ‘handverzorgingsgroep’ lieten veel meer merken dat zij het kriebelen fijn vonden. Hun ogen waren half gesloten, ze hadden een naar voren uitgestoken bovenlip en een lage hals.

Niet zo fijn

De paarden in de andere groep lieten vaker merken dat ze iets niet zo fijn vonden: ze hadden een omgedraaide hals, opengesperde ogen en samengeknepen lippen. Het gedrag van de paarden veranderde ook na de eerste sessies. De groep die met de hand gekriebeld werd zocht contact met de verzorger. De paarden uit de andere groep juist niet, zij vermeden juist aanraking.

Favoriet

De conclusie van het onderzoeksteam is dat de resultaten overeen komen met eerdere onderzoeken. Poetsen kan leiden tot het zoeken van meer contact als je de favoriete delen van je paard zijn lichaam masseert en kriebelt. Als je geen rekening houdt met de reactie van je paard op het poetsen, dan kan het zijn dat hij het poetsen later niet meer fijn vindt. Het kijken naar zijn lichaamstaal is dus erg belangrijk.

Neem dus ook vooral de tijd om je paard eens lekker te kriebelen op de plekjes die hij het állerfijnst vindt. Hij zal je dankbaar zijn!

Bron: St-Georg / Hoefslag / CAP

Foto: Shutterstock