Laat de lente maar komen!

Het is nog niet zeker dat we alle vorst al hebben gehad, maar de lente komt er toch langzaam aan. Tijd dus om leuke dingen voor te bereiden om met/voor een paard te doen.

Vacht

Het blijft langer licht en paarden krijgen een seintje om de vacht los te laten. De hersenen maken hormonen aan die ervoor zorgen dat dit op gang komt. Maak van een snelle korte poetsbeurt een uitgebreide lange poetsbeurt. Het paard zal het heerlijk vinden en dankbaar zijn. Lijnzaadolie voeren in deze periode helpt bij het verharen en zorgt ook nog eens voor een mooie glanzende vacht!

Langer buiten

Lente betekent ook groeiend en vers gras. Maar pas op want het gras is misschien nog kort, maar daar zitten wel de meeste suikers in. Daardoor neemt de kans op hoefbevangenheid toe. Laat een paard in deze periode wennen aan het jonge gras, vooral wanneer het de hele winter niet op de wei heeft gestaan.
Begin met een uurtje en bouw dit dan langzaam op naar langer. Het is misschien ook nodig om het krachtvoer aan te passen, omdat het paard nu meer voedingsstoffen uit het gras kan halen.

Schoonmaken

We verlaten de sombere wintermaanden en gaan met frisse moed de lente in. Dat betekent tijd voor een goede, grote schoonmaak! Haal de stal helemaal leeg, poets wanden, voerbak en waterbak met een sopje (let op dat er geen resten achterblijven). Je kunt eventueel ook de stal schoonmaken met een hogedrukspuit, als je die hebt. Alle spinnenwebben zijn weg en de stal is lekker fris en schoon voor de zomer!
Groene zeep is een uitstekend én milieuvriendelijk middel.

Leeronderhoud

Niet alleen de stal kan misschien een extra schoonmaakbeurt gebruiken, ook het leer van je tuig kan een schoonmaak- en invetbeurt gebruiken. Door winterweer kan het leer uitdrogen en bij weinig/geen gebruik zelfs beschimmelen. Poets het eerst met leerzeep en verzorg het daarna met goede leerolie, vet, balsem of conditioner.

Buitenrit

Het mooiste van de lente is natuurlijk de buitenrit met een lentezonnetje. Bloemetjes die overal de grond uit poppen, zonnestralen die door groen wordende bomen schijnen, genieten! Plan ritten met je stalgenootjes (natuurlijk wel volgens coronaregels).

Een fotoshoot tussen de mooie lentekleuren is ook leuk om met een paard te doen. Houd je daarbij ook wel aan de regels en ga niet zomaar op iemands akker of landgoed.

Bron: Cap

Foto: PixabayEmma-Ted