‘Lachwekkende’ foutjes

Je kent het vast wel, die ‘foutjes‘ bij een wedstrijd dat je de grond onder je voelt wegzinken. Of dit nu thuis is, onder toeziend oog van je ouders, vrienden of stalgenootjes, óf bij een groot, belangrijk evenement op een andere plek.

Foutje

Als wedstrijdruiter kan je ervan uitgaan dat je ooit, op een zeker moment, een foutje zult maken. Het zijn altijd momenten dat je echt het gevoel hebt behoorlijk voor paal te staan. Zeker als je beseft dat sommige ook best een beetje stom en lachwekkend zijn.

Om het leed een beetje te verzachten: tien lachwekkende foutjes die iedere wedstrijdruiter wel eens een keer maakt en nu blijven hopen dat er geen volgende keer komt.

  1. Verkeerde kant opgaan in dressuurproef

Je zou denken dat het verschil tussen links en rechts niet zo moeilijk is. Toch is dit een foutje die iedereen wel eens heeft gemaakt. Gelukkig is het niet ‘erg’ genoeg om gediskwalificeerd te worden, maar het uitrijden van de proef zonder het schaamrood op je wangen, is dan best moeilijk.

  1. Een paar keer de verkeerde kant op

Dan zul je wel uitgebeld worden. Zeker pijnlijk is dit als de proef ook nog eens wordt voorgelezen.

  1. Verkeerde kant opgaan in springparcours

Ook zo’n vervelend foutje, vooral als je na het uitbellen onverstoorbaar het parcours probeert af te maken, uiteraard in tegengestelde richting. Oei!

  1. De ring te vroeg binnenkomen

Het moment dat je denkt de volgende ruiter aan start te zijn en blijkt dat de combinatie achter je werd aangewezen. Op zijn zachts gezegd: schaam je!

  1. De ring binnenkomen met peesbeschermers

Een diskwalificatie is het gevolg, dat is wel erg zuur.

  1. Vóór de bel starten

Weer iets om gediskwalificeerd te worden. Worden het al gewoontes?

  1. Plastron niet goed vast maken

Het ding gaat een eigen leven lijden tijdens de proef/parcours. Het is nog ‘leuker’ als je dit pas merkt bij het afgroeten en dan nog alleen maar omdat de jury er iets over zei. Fijn!

  1. Verkeerde galop aanspringen

Het gebeurt zelden of nooit, maar tijdens de proef lijkt het plotseling alsof je ‘simpele’ galophulpen niet normaal kunt geven. Leuk extraatje als je instructeur ook meekijkt.

  1. Verkeerde been

Bij het voorzichtige gekuch van toeschouwers alleen denken dat ze ‘zeker een griepje hebben’. Niet zo handig…

  1. Applaus

A-C binnenkomen in ‘arbeidsdraf’ zou niet heel erg moeilijk moeten zijn, maar jij en het paard dachten er anders over. Het werd ‘uitgestrekte galop’ mét 180 graden ‘pirouette’ op het eind. Applaus voor jou!

Bron: Horse&Hound / Hoefslag

Foto: pixabay