Laten rimpels boven ogen van paard emoties zien?

Ontspannen, opgewonden, angstig of gestrest: zeggen de rimpels boven de ogen van een paard iets over emoties? Zwitserse onderzoekers hebben eens geprobeerd hier meer over te weten te komen.

Ruiters herkennen die kleine rimpels van zorgen of verdriet, maar werpen de fijne lijnen echt licht op de gevoelstoestand van een paard?

Effect

In het experiment, bestudeerde men 16 paarden bij twee positieve situaties (poetsen/verzorging en het krijgen van voedsel) en twee negatieve situaties (‘strijden’ voor voedsel en het zien van iets ‘engs’) om het effect te zien op het gebied boven de ogen.

Eén minuut zijn de paarden blootgesteld aan de verschillende prikkels, gevolgd door één minuut rust. De effecten op het ooggebied legden ze vast in 512 foto’s en werden naderhand beoordeeld op een vooraf gemaakt schema. Men bekeek algehele indruk, ooglidvorm, hoeveelheid oogwit, aantal rimpels en vorm en hoek ten opzichte van het oog.

Onaangename situaties

Later bleek, dat de emotionele toestand van een paard vrij duidelijk kan worden afgelezen, maar je moet héél goed kijken. In elk geval lijkt het aantal oogplooien niet aan te geven hoe een paard zich echt voelt. Dit aantal bleef vrijwel onveranderd tijdens alle experimenten en verschillen zag men alleen in onaangename situaties. De rimpels boven het ooglid waren beter te zien en vormden een scherpere hoek. Dit komt doordat het binnenste ooglid zorgt voor samentrekken van de oogspier bij stress. ‘Deze spier ontspant als het paard zich prettig voelt’, zo legt onderzoekster Sarah Hintze uit. Op het oog zelf waren negatieve emoties te zien door meer oogwit.

Welzijn

Mensen die met paarden omgaan, denken vaak dat rimpels boven het ooglid een teken van negatieve emoties zijn. Hoewel de resultaten van de studie niet helemaal duidelijk zijn, zijn sommige kenmerken van de rimpels beïnvloed door verschillende gevoelens. Ze laten dus veelbelovende signalen zien van het welzijn van een paard.

Gevoelstoestand

Combinatie van kennis en gedrag op oogrimpels, gezichtsuitdrukking, lichaamstaal, kan aanwijzingen geven die gevoelens duidelijk maken. Die kunnen antwoord geven op vragen over dierenwelzijn en gedrag en paardeneigenaren, dierenartsen en onderzoekers kunnen deze weer gebruiken om emotioneel welzijn te beoordelen.

Resultaten gepubliceerd in wetenschapsmagazine PLOS One.

Bron: Pferderevue

Foto: Salina fotografie