Lente: grote schoonmaak voor je paard

Na een korte dip zijn er nu toch hogere temperaturen in het vooruitzicht: ideaal voor de grote schoonmaak! Altijd leuk als een paard er blinkend uitziet. Maar ook als je vindt dat het gewoon weer eens tijd wordt om ‘het varkentje te wassen’, dan hebben we enkele tips voor een lekkere wasbeurt van de grote viervoeter.

Welke spullen?

Sponzen: een grote voor het lijf en een kleinere voor het hoofd.

Plastic handschoenen: ideaal voor die héle vieze plekken.

Schone borstels: voor de modderige of zweterige delen en de laatste droogmaakbeurt.

Zweetmes: om het meeste van het water van het paard af te schrapen

Shampoo: kies een shampoo die past bij het huidtype van het paard. Babyshampoo is eigenlijk altijd wel goed.

Emmers: zeker als je geen waterslang hebt, twee of meerdere emmers. Sowieso eentje voor water met shampoo en een paar met schoon, warm water.

Ruwe handdoek(en): voor het droogwrijven.

Hoe ga je te werk?

Voorbereiding

Bereid je goed voor, zeker als het paard wat nerveus is en niet gewend is om te worden gewassen. Misschien heb je een extra handje nodig om je te helpen het rustig te houden. Een wasplaats, met afvoer én warm water, is natuurlijk ideaal. Is die er niet, kies dan een plek met een ruw oppervlak, zodat jij en het paard niet uit kunnen glijden. Zet de emmers binnen handbereik. Zijn de hoeven erg zacht, vet ze dan eerst in, zodat ze van al dat water niet nóg zachter worden.

Goed nat

Maak het paard met een grote spons goed nat. Het raakt dan direct gewend aan de watertemperatuur. Begin bij de voorbenen en werk zo omhoog, naar de schouders, nek en manen. Daarna doe je de rug, achterhand en achterbenen (ook ertussen!) en buik. Maak de staart nat terwijl je naast het paard staat en niet erachter. Als je geen waterslang hebt, sop dan de staart in een emmer. Het hoofd is als laatste aan de beurt. Probeer te voorkomen dat er water in ogen en oren komt.

Inzepen

Met een grote spons breng je een water-shampoo-mix aan op het paard, op dezelfde manier als bij het nat maken, dus van voren naar achteren. Gebruik de handschoen voor vieze of modderige delen. Doe een flinke klodder shampoo op je hand om de manen en staart te wassen. Het is beter de shampoo niet op te laten drogen, eerst goed uitspoelen! Neem een aparte kleine spons voor de edele delen. Gebruik niet héél erg veel shampoo, dat kan de vacht weer droog en dof maken.

Afspoelen

Spoel de shampoo uit met veel water, begin met de kant die je het eerst ingezeept hebt. Gebruik hiervoor schoon en warm water. Blijf afspoelen totdat het water dat van het paard afkomt helemaal helder is.

Afdrogen

Schraap de vacht zo droog mogelijk met een zweetmes en droog eventueel na met een handdoek. Vooral de benen en de kootholtes goed afdrogen. Een laatste poetsbeurt met een schone borstel en het paard is klaar. Is het nog niet helemaal droog, leg dan een (zweet)deken op of ga een eind samen in de zon lopen, als die er is. Een solarium is natuurlijk helemáál perfect!

Goed werk, goed gedaan. Vergeet ook de beloning voor het paard niet. Voor jou is de beloning is dat je een stapje terug kunt doen en een glimmend, schoon paard kunt bewonderen.

Bron: Countryandstable/Hoefslag

Foto: Digishots