Leren paarden het beste met voedsel-beloning?

Voedsel/snoep of een aai/klopje: wat geeft een beter en sneller leersucces bij paarden? Op deze vraag kwam een onderzoek van Britse onderzoekers met een zeer duidelijk antwoord, dat zelfs hardnekkige traktatie-weigeraars ertoe kon brengen het te proberen. Met voer-beloning leren paarden sneller en beter, volgens een Britse studie.

Beloningswaarde

Uit andere experimenten is ook gebleken dat belonen over het algemeen beter werkt dan ‘straffen’ en bij prooidieren, zoals paarden, is dit nog veel sterker dan bij roofdieren. Net als bij alle dieren heeft voor paarden voedsel een grote beloningswaarde en hoe lekkerder dit voedsel, hoe hoger de beloning aanvoelt. Maar denk daarbij ook aan de gezondheid van het paard want alles waarin veel suiker zit, is niet goed.

De hoeveelheid beloning die je per keer geeft hoeft maar heel klein te zijn. Bijvoorbeeld een plakje wortel, 3 brokjes of zelfs klein beetje hooi werkt al goed. Voordeel van een kleine beloning is dat je niet te snel te veel zult geven, dat het paard het snel opeet en je dus snel verder kunt gaan met trainen.

Vriendelijke manier

Als voerbeloningen goed gebeurt, laat je ook op een vriendelijke manier, merken dat jij de baas bent. Jij bepaalt wanneer het paard de beloning krijgt en wanneer niet. En zorg er ook voor dat als het probeert beloning op te eisen, of zelfs van je af te pakken, dit nooit zal lukken. Leer dat het zich netjes moet gedragen bij het aannemen ervan.

Tijd

Het is duidelijk dat als een paard netjes zijn voetje optilt het geen nut heeft om daarvoor een uur later te belonen. Binnen welke tijd dan wel? Bij paarden blijkt dat maar ongeveer drie seconden te zijn en een beloning dus altijd dát versterkt dat het dier in die laatste drie seconden heeft gedaan. Heel lastig dus want die paar seconden zijn vaak te kort om het te pakken en te geven.

Versterker

Voedselbeloning wordt nog vaak als een slechte aanpak gezien door veel ruiters.  Anderen zien het weer als de ultieme versterker. Een groot aantal onderzoeken heeft al aangetoond dat een traktatie op het juiste moment het leersucces bij paarden ondersteunt. Toch geven de meesten er de voorkeur aan om complimentjes te geven, te aaien (over de schoft) om te laten merken dat het iets goed heeft gedaan. Maar gaat deze beloningsvorm echt boven een traktatie krijgen als het gaat om zo duidelijk mogelijk overbrengen van de leerinhoud naar het paard?

Experiment

Sian Ellis en Linda Greening van Hartpury College in Gloucestershire in het Verenigd Koninkrijk zeggen duidelijk “nee”. In een experiment met zes merries en negen ruinen van middelbare leeftijd, vergeleken deze paardenwetenschappers de twee vormen van belonen voor wat betreft de effecten op leersucces. De paarden waren verdeeld in drie groepen. In groep één werden stukjes wortel gebruikt om te motiveren en in groep twee was vijf seconden aaien over de schoft de beloning. In groep drie, de controlegroep, werd er helemaal niet beloond.

Tijdens de eerste twee dagen van het experiment, werd elk paard vertrouwd gemaakt met een tweede versterker (clicker) met behulp van de eerste versterker (wortel, aai, niets). Op de derde, vierde en vijfde dag van de studie, werd de eigenlijke taak aangepakt: de paarden moesten een oranje pion aanraken na een mondelinge aansporing van de trainer. Gebeurde dit niet binnen tien second, was de poging mislukt. Bij 80 procent van de dieren moest dit lukken om als geslaagd te worden gezien. Dit werd door geen van de groepen gehaald, hoewel de voedselbeloning groep met 75,6 procent dicht in de buurt kwam. De aai-groep was duidelijk lager met 39,6 procent, gevolgd door de ‘niets’-groep met 26,4 procent.

Op de vijfde dag van de proef bereikten drie paarden van de voedselbeloning groep een hoge score: twee van hen behaalden 96,97 procent en één zelfs 100 procent! Alle paarden in de andere twee groepen bleven onder de 40 procent. Ook in de reactietijd liepen de paarden van de eerste groep een heel stuk voor op de andere viervoetige deelnemers.

Weinig nut

Als beloning van gewenst gedrag is een aai of klopje het meest gebruikelijk voor ruiters en trainers. Dit komt ook doordat verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het een kalmerend effect heeft. Bij het trainen van paarden lijken deze liefkozingen echter weinig nut te hebben, zoals Ellis en Greening bevestigen. De resultaten van hun onderzoek doen vermoeden, dat voer het gewenste gedrag veel duidelijker versterkt. De aai of klopje (bij de schoft) werkt voor sommige paarden mogelijk alleen als een versterker.

Bron: Pferderevue/paardnatuurlijk

Foto: Pixabay