Leren paardrijden als volwassene : gewoon doen!

Het is nooit te laat om iets te leren, ook niet om te leren paardrijden. Maar als je de volwassen leeftijd al bereikt hebt, is het wel ‘iets’ lastiger.

Herkenbaar?

De eerste galop

Het is alsof je promotie maakt op je werk: de eerste keer dat je in galop gaat! Maar je deed het toch maar even, en daar mag je best trots op zijn, ook al scheet je zeven kleuren!

Zelf kiezen

Als volwassene kun je lekker zelf kiezen hoeveel je uitgeeft in die prachtige ruitersportzaak. Een leuke jeans-rijbroek of wordt het er een met van die nopjes, dat zou zo fijn ‘vast’ zitten? Ach, wat maakt het ook uit, het vakantiegeld komt deze maand binnen, je koopt ze gewoon allebei!

Tiener

Je voelt je net als een tiener tijdens het paardrijden. De instructeur schreeuwt naar je en je wilt een eigen paard omdat je als jong meisje om een pony zeurde. Je kijkt uit naar de nieuwe uitgave van ‘Manegeruiter’ net als dat je vroeger voor de Tina naar de brievenbus rende.

Eerste paard

Voor de eerste keer ouders worden was eigenlijk geen big deal. Het leek alsof jullie meteen wisten wat er moest gebeuren met het kleine hoopje mens. Een baby geeft aan als er iets aan de hand is en je gevoel was eigenlijk bijna altijd goed. Maar hoe kun je nou weten wat een paard bedoelt? Waarom het reageert door je eraf te bokken als iets onduidelijk is, is voor jou nóg onduidelijker. Maar goed, poep opruimen doe je vanzelfsprekend, of het nu van een kindje of van een paard is, toch?

Verslagen

Beetje schaamrood op de wangen, als je op je eerste dressuurwedstrijdje verslagen wordt door een elfjarig meisje op een Welsh pony. Ook al deed ze het wel beter dan jij, als je heel eerlijk bent!

Vallen

Eraf vallen dat gebeurt ook de beste wereldruiters, het hoort erbij en is altijd wel een beetje eng. Het is heel normaal voor ruiters maar als het jou overkomt, is het afschuwelijk! Je zou iets kunnen breken en wie brengt de kinderen dan ’s morgens naar school en hoe moet het dan thuis of op het werk? Adem in, adem uit… en relax. Het komt allemaal goed!

Wijken

Je hebt een goede baan, bent ijverig en verdient een zeker respect, aanzien en redelijk salaris. Dat alles telt niet meer op het moment dat je moet wijken in draf en je weet het helemaal niet meer. Bij A afwenden, stukje recht stellen, eh… been naar achteren… welk been is dat, eh…? Potjandorie, je hebt een hoge opleiding gedaan, afgestudeerd, hebt net een betere functie aangeboden gekregen. Nee, dat alles telt niet, als je niet kunt wijken voor het been ?

Depri

Het is best wel om een beetje depri van de worden als iedereen een betere ruiter is dan jij. Ook al hebben ze vele jaren meer ervaring.

Officieel paardenmens

Er is toch niks mooiers dan op een prachtige dag een bosrit te maken of met succes een parcoursje te springen op een manegewedstrijd. Je hebt het wijken best nog netjes volbracht, bijna alsof het vanzelf ging, zonder echt na te denken. Het paard een knuffel geven na de les: je bent nu officieel een paardenmens!

Bron: Horse&Hound / Hoefslag

Foto: Sabine Timman