Leren paardrijden op oudere leeftijd kan!

Paardrijden is een sport die gezond is voor je lichaam en je geest. In eerste instantie is het een training voor het lichaam. Het verbetert de houding, verbetert het concentratievermogen en bovendien ga je een verbintenis aan met een paard.

Zelfs op pensioenleeftijd

Heb je er altijd al van gedroomd te leren paardrijden en had je het geld of de tijd er niet voor? Geen probleem want met paardrijden kun je ook op oudere leeftijd beginnen, zelfs als je eerst niet veel aan sport deed. Bij paardrijden staat lichamelijke inspanning namelijk niet op de voorgrond. Op volwassen leeftijd kun je leren paardrijden maar wát als je bijvoorbeeld pas op pensioenleeftijd met rijden wil beginnen? Een goed begin ofwel een goede instructeur met de juiste methode, is hierbij belangrijk. Bovendien is het juiste paard essentieel: een rustig, niet schrikachtig, goed aan de hulpen zijnde paard.

Het is aan te raden aan je arts een gezondheidsverklaring te vragen als je voordien helemaal niets aan sport deed. Geeft de arts goedkeuring, heb je een goede rijschool gevonden dan staat er niets in je weg om met het rijden te beginnen. Bij deze vorm van sport kun je lichamelijke belasting en wat er van je gevraagd wordt, goed doseren. En samen met andere familieleden (bijvoorbeeld de kleinkinderen) is het ideaal om ervan te genieten.

Het is gezond

Bij paardrijden gaat het niet alleen om motorische inspanning zoals bij veel sporten het geval is. Het is een sport waarbij het totale lichaam wordt gebruikt. Een juiste lichaamshouding, je coördinatie en je lenigheid verbetert. Al na korte tijd worden de rug-, bekken- en buikspieren aangesterkt. Heb je rugklachten? Een goede kans dat deze na korte tijd verminderen. Ook op de bloedsomloop heeft het een positieve invloed. Bovendien is er een mentale en emotionele uitdaging en kun je zelf ervoor zorgen correct met het paard te werken. Je moet je goed concentreren en het bevordert tegelijk het waarnemingsvermogen en bewegingsgevoel.

Zeker ook niet onbelangrijk: paardrijden is gezond! Meestal ben je in de frisse lucht en de natuur. Je kunt ontspannen en stress vermindert.

De eerste lessen zijn meestal geheel aan de longe, dat wil zeggen onder begeleiding van de instructeur. Deze kan op deze wijze directe, gerichte aanwijzingen geven en je houding corrigeren. Een kleine lichamelijke opwarming wordt aanbevolen.

Gevaren vermijden

Denk je dat paardrijden eigenlijk een risicovolle sport is? Je werkt tenslotte met een groot sterk dier waar je ook nog eens vanaf kan vallen. Tijdens een val ontstaan er enorme fysieke krachten, die door hoogte en snelheid worden beïnvloed. Een val van een paard is voor mensen met poreuze botten natuurlijk niet wenselijk. Ongelukken met paarden gebeuren meestal door de verkeerde omgang en niet door het er vanaf vallen. Om die reden is het leren omgaan en veel oefenen in de omgang met een paard heel belangrijk. Verdiep je in het gedrag van een vluchtdier zodat je ook daarop kunt reageren. Als je je kunt inleven in deze sport én het werken met een paard is het vrij ongevaarlijk.

De eerste les

Een voordeel is dat je meestal op een redelijk veilige plek zoals in een rijbak of rijhal bent. Maar ook buitenritten in de onbegrensde natuur zijn fijne mogelijkheden om paardrijden met bijvoorbeeld het leren kennen van de omgeving te combineren. De instructeur kan meestal wel inschatten wanneer je hier klaar voor bent. Een eerste buitenrit kan natuurlijk ook langzaam en zonder galop.

Bedenk welke rijstijl je wil leren. Engelse, Western of bijvoorbeeld rijden op IJslanders die over twee extra gangen beschikken. Bij Engelse stijl worden de hulpen met beendruk en teugel gegeven. Bij Western en IJslanders staan de zithulpen zonder beenhulpen op de voorgrond waarbij de teugels losser worden gelaten.

Hoe dan ook, voor welke stijl je kiest, bij paardrijden staan intensieve confrontaties  voorop. Jij en je paard worden tijdens het rijden een eenheid en gaan elkaar feilloos aanvoelen. Paardrijden is een geweldige hobby/sport voor mensen van alle leeftijden en is bijzonder geschikt om ook nog op hoge leeftijd te leren.

Bron: bildungab50

Foto: iStock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *