Let jij erop als je paard ‘een plasje doet’?

Kijk jij een andere kant op als een paard plast? Doe dat eens niet want hoe het plast, kan iets zeggen over over de gezondheid. Niet alle urine is hetzelfde: er zijn een aantal dingen die de samenstelling, kleur en geur bepalen.

Bleke urine

Als paarden onbeperkt toegang hebben tot water, is de urine bleek van kleur en stinkt minder.

Donkergele urine

Als paarden te weinig water drinken of teveel zweten (en dus veel vocht verliezen) is de urine vaak donkergeel (te erg geconcentreerd).

Oranjerode urine

Als er zogenaaamde ‘Epicatechin-moleculen’ in het bloed zitten, ‘roest’ urine als het in aanraking komt met (zon)licht en verkleurt het oranjerood. Denk dan niet dat het paard bloed in de urine heeft, het kan geen kwaad.

Troebele urine

Als paarden veel kalk binnen krijgen, via bijvoorbeeld een liksteen of doordat het drinkwater veel kalk bevat, scheiden ze het teveel af via hun urine. Die ziet er dan troebel, melkachtig uit.

Schuimende urine

Als de urine de urinebuis verlaat, heeft het luchtbelletjes. Die zorgen ervoor dat calciumcarbonaat oplost en niet verandert in (nier)stenen.

Sterk geurende urine

Als het voer veel proteïne bevat, maakt het paard meer urea en ammoniak aan en plast dat dan ook uit. Dit verklaart de ammoniak-achtige geur van de urine die je dan ruikt.

Normaal

Als iets verandert in wat ‘normaal’ is voor een paard kan dat wijzen op problemen. Het is dus de moeite waard om de urine in de gaten te houden. Vraag de dierenarts om raad als (een van) de volgende situaties wordt opgemerkt.

Vaak en weinig

Het paard probeert vaker dan normaal te plassen, maar er komt maar weinig urine, die dan soms ook bloed kan bevatten. Het kan zijn dat hij ‘cystitis’ heeft, een probleem dat vaker voorkomt bij merries omdat die een kortere urinebuis hebben. Blaasinfecties komen daardoor bij merries vrij vaak voor.

Pijnlijk en onregelmatig

Het paard plast dan weer heel veel en dan weer heel weinig en het doet zichtbaar pijn. Dat kan wijzen op nierstenen in de nieren of (vaker) in de blaas. Als deze stenen de blaas of urinewegen blokkeren, kan dat dodelijk zijn.

Hele donkere kleur

Als een paard Rhabdomyolysis (maandagziekte) heeft, dan zal de urine abnormaal donker van kleur zijn. Dat komt door een verandering in het spierweefsel. Hierdoor komen grote hoeveelheden eiwit in het bloed die vervolgens worden afgevoerd via de urine.

Bron: Horseandhound / Hoefslag

Foto: Digishots