Leuk of niet: áltijd een cap!

In Duitsland werd een paar jaar geleden een onderzoek gedaan naar de vraag over onder andere het dragen van een veiligheidscap van ruiters. Hieruit bleek dat veel (vrouwelijke) ruiters al snel een ‘pech of geluk’ opvatting hebben en hun veiligheid dan niet vooropstellen. Als reden werd gegeven ‘niet hip’ of ‘niet prettig’.

Vanzelfsprekend

Maar juist in de paardensport waar we het risico ‘paard’ nooit helemaal mogen vergeten, moet het dragen van een helm vanzelfsprekend zijn. Na onderzoek van ongelukken van kinderen in combinatie met paarden kwam tevens als advies dat (heel) jonge paardenvrienden als ze niet in het zadel zitten, maar gewoon in de buurt van pony of paard zijn, óók een cap zouden moeten dragen.

Gevaren

Het is een prachtige sport, een geweldige hobby voor jong en oud, maar met de gevaren moeten we ook rekening houden en die zijn er niet alleen in het zadel. Een tienjarig meisje raakte op een manege ernstig gewond. Ze was heel goed in de omgang met paarden, maar op de dag van het ongeluk liep ze met een paard aan de hand door het gangpad, toen deze met een ander paard botste. Het gedrag hierna van de paarden, had tot gevolgd dat  het meisje geraakt werd op haar hoofd. Ze moest naar het ziekenhuis worden gebracht. Ongeveer hetzelfde gebeurde bij het uitladen uit een trailer. Een ruin haalde plotseling uit en raakte het driejarige zoontje van de eigenaar van het paard op zijn hoofd. Ernstig gewond moest het kind naar het ziekenhuis. Dit soort ongelukken zijn ernstig en, helaas, ook niet ongewoon.

Erg kwetsbaar

Veel studies, zoals een Australisch onderzoek, laten zien dat kinderen erg kwetsbaar zijn voor verwondingen aan het hoofd. De meeste kinderen die een cap droegen, hadden duidelijk veel minder ernstig letsel en verbleven korter in het ziekenhuis.

Omgang

Circa 20 procent van de bestudeerde ongevallen gebeurde niet óp een paard, maar in de omgang ermee en hadden de meesten geen cap op. Het deel van de patiënten met een ernstig traumatisch hersenletsel was hier ruim één derde. Een goed passende cap is ontzettend belangrijk en dan niet alléén te paard. Kinderen kunnen ook bij poetsen gewond raken door bijvoorbeeld een trap, of dat ze omvergeduwd of -gelopen worden. Het risico kan dus sterk verminderen in die situaties en kan groot leed voorkomen.

Fietshelmen

Ook uit een Zweedse studie bleek dat fietshelmen en caps het risico op ernstig hoofdletsel inderdaad flink verkleinen. Onderzoekers aan de KTH Royl Institute of Technology gebruikten een techniek, waarbij situaties werden nagebootst. Deze maakten duidelijk dat een cap de kans op hersenschudding of schedelfractuur met 54% verkleint. Men deed alsof fietsers zonder helm hoofdletsel opliepen. Samen met onderzoekers uit het Belgische Leuven werd dit in scène gezet, waarbij fietsers de controle verloren, ten val kwamen en daarbij hun hoofd stootten. Daarbij berekende men de snelheid van het vallen en het effect van die klap op de hersenen. Die resultaten maakten duidelijk dat (zelfs) een simpele fietshelm het hoofd met 33 tot 54% beter beschermt. Een interessante uitkomst voor ruiters, die caps met vergelijkbare frames dragen en ook soortgelijke verwondingen krijgen.

Toekomst

Hopelijk zal de modernere ‘look’ en het ‘prettiger op hoofd zitten’ in de toekomst veel meer ruiters overtuigen tot het dragen van een cap. Het maakt echt niet uit hoeveel ervaring je hebt of hoe braaf het paard is, elk ongeluk zonder hoofdbescherming is er een teveel.

Bron: pferderevue/Hoefslag/Cap

Foto: Digishots