Liever manegepaard dan eigen paard?

Veel kinderen, maar ook volwassenen dromen ervan om ooit een eigen paard te hebben. Die droom komt niet voor iedereen uit. Een paard kopen, daar kun je nog wel voor sparen, maar de verdere kosten zijn zeker niet te onderschatten.

Denk je erover om je eerste paard te kopen, stel je dan de vraag hoeveel jouw nieuwe aanwinst misschien wel eens zou kunnen gaan kosten.

Aanschaf

De aanschafprijs van een paard is meestal niet het probleem. Voor minder dan duizend euro kun je al een veulen zonder stamboom of een ouder paard kopen. Zoek je een ‘beter’ paard waar je recreatief mee kan rijden dan zul je gemiddeld zo’n 3.000 euro moeten neerleggen.
Geïnteresseerd in de paardensport? Dan zul je toch al aan minstens 5.000 euro moeten denken voor een goed paard dat vaak nog niet is opgeleid. Wil je een ‘Grand-prix’ paard? Dat kan al snel enkele tien- tot honderdduizenden euro’s kosten!

Je hebt natuurlijk ook van alles nodig om met je eigen paard te kunnen rijden. De prijs van een zadel bijvoorbeeld zal tussen de 500 en 3.000 euro liggen en een hoofdstel tussen de 50 en 500 euro. Voor een halster en verschillende borstels zul je niet meer dan 100 euro hoeven uit te geven. Een cap, kleding en laarzen kun je al bemachtigen voor rond de 50 euro, maar er zijn natuurlijk ook veel duurdere.

En dán?

Heb je het geld bij elkaar om een leuk paard aan te schaffen en de eenmalige uitgaven te betalen, en dán? De onderhoudskosten zijn eigenlijk nog veel belangrijker als je overweegt een eigen paard te nemen. Denk aan de maandelijkse prijs voor een stalling. Wil je liefst een stal op een manege huren waar brok, hooi en strooisel bij is inbegrepen, dan zul je al snel rond de 400 euro per maand kwijt zijn. Dat kan ook nog verschillen per accommodatie, afhankelijk wat er verder wordt aangeboden aan rij- en overige mogelijkheden. Soms is weidegang of gebruik van diverse zaken nog tegen extra betaling.

Een weide met een stal huren is over het algemeen wel goedkoper. Het kan je 300 euro kosten, maar ook vaak minder. Soms is dit zelfs gratis. Het kan zijn dat de verhuurder voorstelt om jouw paard te verzorgen. Dat kost dan natuurlijk wel wat extra. Als je zelf voor eten en strooisel zorgt, dan zal je dit ongeveer 150 euro per maand kosten.

Kosten welzijn

Vergeet zeker niet de dierenartskosten. Denk bijvoorbeeld aan de vaccinaties, jaarlijks al snel 200 euro. Daarnaast zul je om de twee maanden een afspraak moeten maken met een hoefsmid waar je gemiddeld 30 euro voor betaalt. Een paard op hoefijzers zal zeker meer kosten, zoiets het drievoudige. De tanden zullen twee keer per jaar moeten worden behandeld, waarvoor 100 euro per behandeling niet gek is.

Je paard kan ook ziek worden en dan kunnen de dierenartskosten wel eens in de duizenden euro’s lopen. Het is dus aan te raden flink wat centjes achter de hand te houden om onverwachte zaken te kunnen bekostigen.

Het is wel zo fijn als je al deze zaken van te voren goed overdenkt, zodat je paard toch de best mogelijke verzorging krijgt en jij er ook het plezier aan kan beleven dat je voor ogen had.

Leasepaard

Een andere optie is een leasepaard. Dat houdt in dat je een paard huurt voor een bepaalde tijd. In die tijd mag je het paard als ‘eigen’ zien. Wel is het verstandig om goede afspraken te maken over dierenartskosten, hoefsmid en de andere (onvoorziene) kosten.

Echte manegeruiter

Het is niet onmogelijk dat je nu denkt: ‘een manegepaard is voor mij goud waard’. Er zijn tenslotte vele manegeruiters die elke week weer met véél plezier op ‘hun’ manegepaard of -pony rijden en er zelfs niet over peinzen om er zelf een te kopen. Die laatste mogelijkheid is er gewoon niet óf je zou gewoon niet anders willen dan een échte manegeruiter te zijn!

Bron: Hoefslag/ Pricewise

Foto: M. van Oppen