Liever niet: ongedierte op stal!

Niemand wil ze, muizen en/of ratten op stal, maar op bijna iedere stal of manege zijn ze te vinden. Ze wonen tussen het stro of vlas, eten lekker mee van het voer van de paarden en bouwen hun nesten bouwen in de dekens. Bestrijding van ongedierte is meestal een kwestie van goed stalmanagement. Maar dan nog….

Verplicht

Michael Flatters (expert van het Britse Fen Tiger Pest Control), die vroeger hoefsmid was, geeft een aantal tips over het voorkomen van ongedierte en hoe ermee om te gaan. Hij zegt dat ze niet alleen irritatie bij de staleigenaar geven, maar dat er ook echt risico’s voor de gezondheid zijn. Bovendien is hij van mening dat je als manager verplicht bent om personeel en klanten te beschermen.

Welke gevaren

Ratten kunnen onder andere zorgen voor:

– De ziekte van Weil
– Salmonella
– Schade aan bezittingen
– Schade aan elektra
– Schade aan waterleidingen
– Schade aan stallen
– Schade aan “goede naam”

Flatters heeft als hoefsmid zelfs schade aan de hoeven van paarden gezien en video’s van ratten die over paarden heen liepen terwijl deze sliepen.

Aparte ruimte

De bestrijding van ongedierte is moeilijk want je kunt een stalgebouw vrijwel nooit helemaal afsluiten. Het scheelt wel al veel als het voer in een aparte ruimte opgeslagen is en de deur daarvan goed dicht blijft.

Het is beter krachtvoer te bewaren in een metalen of gegalvaniseerde bak, dus geen plastic. Houd de voeropslag schoon, netjes en opgeruimd. En niet te vergeten: de zakken met wortels en appels!

Onkruid

Ratten wonen meestal buiten en komen alleen om te eten naar binnen. Daarom is het zeker de moeite waard om het gebied rondom de stallen vrij van onkruid te houden en niets tegen de muren op te slaan. Ze zitten graag in holle ruimtes, onder betonen vloeren en tussen balen stro en hooi. Het is zeker niet eenvoudig, maar het zou heel fijn zijn als die balen vrij van de vloer konden worden opgeslagen.

Bestrijding

Is eenmaal zeker dat op stal ratten of muizen zijn, is bestrijding de enige keuze. Er wordt afgeraden de beestjes levend te vangen. Dit levert veel stress op en je ziet vaak dat de dieren elkaar dan op gaan eten. Lijmvallen of lijmplanken zijn volgens Flatters echte dierenhaat. Hij weigert deze in zijn bedrijf te gebruiken.

Andere dieren overlijden door gif

Wie vergif wil gebruiken, zal zich goed in de regels moeten verdiepen en de gebruiksaanwijzing goed moeten lezen. Méér gebruiken ervan geeft geen zekerheid dat er méér dode ratten/muizen zullen zijn. Ga ook voorzichtig om met die vergiftigde dode dieren want als je ze begraaft, kunnen andere dieren deze weer opgraven en kunnen die overlijden door deze op te eten.

Het is dus heel belangrijk om goed advies te krijgen hoe een ongedierte-plaag te lijf kan worden gegaan!

Bron: Horse and Hound / Hoefslag
Foto: iStock