Longeren: een leuke afwisseling

Longeren is een leuke afwisseling op andere training of grondwerk. Bovendien is het een goede voorbereiding op zadelmak maken van een jong paard. Ook is het méér dan alleen beweging geven: goed longeren helpt bij de training.

Je krijgt de kans om eens goed te kijken hoe het paard loopt. Dit kun je bij de training gebruiken. Longeren is trainen. Het paard kan zo leren om ontspannen voorwaarts-neerwaarts te lopen zonder dat er gewicht op zijn rug is. Als het de rug loslaat kan de hals ook goed zakken.

Vertrouwd voelen

Een goede voorbereiding is de basis voor zadelmak maken en een paard inrijden. Die voorbereiding houdt in dat je ervoor zorgt dat het paard zich op zijn gemak voelt onder de mensen: meelopen aan het halster, vast kunnen zetten op de poetsplaats en ga zo maar door.

Bit

Het paard laten wennen aan het bit is ook een belangrijke stap. Je kunt daarmee beginnen door eens een hoofdstel aan te doen en na een tijdje weer uit te doen. Dan bouw je dit op. Zo krijgt het de tijd om te wennen aan het bit in de mond én leert stapje voor stapje hoe het voelt om lichte druk op het bit te hebben en de gewenste reactie daarop te geven.

Longeren

De volgende stap is het longeren. Het paard moet leren wat de bedoeling is van longeren. Om niet onnodig pijn in de mond te veroorzaken, maak je de longeerlijn in het begin het beste vast aan een kaptoom of aan een halster. De voorkeur wordt gegeven aan een longeercirkel of afgezette ruimte.

Nageven

Zodra het paard een beetje begrijpt wat de bedoeling is van longeren, kun je hem bijzetten. Hier zijn verschillende manieren voor. Er is vakkennis nodig om de juiste methode toe te passen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het paard leert na te geven op de ‘weerstandbiedende teugel’. Ook kan je leren om aan de longe op een ‘ophouding’ te remmen.

Sturen

Als een paard aan de longe nageeft, is het later met rijden meteen makkelijker te sturen. Als het aan de longe met bijzet fijn loopt in stap, draf en galop, kan de ruiter die er voor het eerst op gaat, aan de slag. Door goede voorbereiding zie je vaak dat het zadelmak maken dan niet zo heel veel meer voorstelt. Zodra een paard goed is aangereden, snapt dat het op het been vooruit moet, op de teugel terugkomt en het sturen begrijpt, kan jij het overnemen.

Ouder paard

Ook bij een ouder paard is longeren nuttig. Het biedt een leuke afwisseling in de training en kan een paard ook écht verbeteren, maar het is een ‘vak apart’. Als het op de juiste manier wordt gedaan, is het trainen én gymnastiseren. Goed bijzetten (indien van toepassing), met oog voor wat zinvol is omdat dit voor elk paard weer anders zal zijn, is iets wat om kundigheid vraagt. Schakel hiervoor het best, zeker in het begin, iemand in die hierover beschikt.

Longeren is ook dé manier om een paard toch wat beweging te geven als je eens wat minder tijd hebt.

Bron: CAP /Hoefslag

Foto: M. Rongen