Longeren in coronatijd

Vanwege de coronamaatregelen zijn er de komende tijd geen of weinig wedstrijden. Dat is allesbehalve leuk, maar nu heb je waarschijnlijk wel tijd om je te richten op trainingen waar je anders minder aandacht aan geeft, zoals longeren.

Heb je nog geen of weinig ervaring met het longeren van paarden, lees je dan eerst goed in!

Méér dan alleen beweging

Longeren is een hele leuke afwisseling op andere training of grondwerk. Het is ook een goede voorbereiding op zadelmak maken van een jong paard. Bovendien is het méér dan alleen beweging geven: goed longeren helpt bij de training!

Je krijgt de kans om eens goed te kijken hoe het paard loopt. Dit kun je bij de training gebruiken. Longeren is trainen en het paard kan leren om ontspannen voorwaarts-neerwaarts te lopen zonder dat er gewicht op zijn rug is. De hals kan ook goed zakken als het de rug loslaat.

Op zijn gemak

Goede voorbereiding is de basis voor zadelmak maken en inrijden. De voorbereiding betekent dat je ervoor zorgt dat het paard zich op zijn gemak voelt onder mensen: aan het halster meelopen, vastzetten op de poetsplaats enzovoorts.

Hoofdstel en bit

Een paard laten wennen aan het bit is ook een belangrijke stap. Je kunt daarmee beginnen door een hoofdstel aan te doen en na een tijdje weer uit te doen. Zo bouw je dit op en krijgt het tijd te wennen aan een bit in de mond. Bovendien leert het stap voor stap hoe het aanvoelt om lichte druk op het bit te hebben en de gewenste reactie daarop te geven.

Bedoeling van longeren

Een volgende stap is longeren. Een paard moet leren wat de bedoeling is van longeren. Om geen onnodige pijn in de mond te veroorzaken, maak je de longeerlijn in het begin het beste vast aan een kaptoom of halster. Over het algemeen wordt de voorkeur gegeven aan een longeercirkel of een afgezette ruimte.

Zodra een paard een beetje begrijpt wat de bedoeling is van longeren, kun je bijzetten. Daar zijn verschillende manieren voor. Wel is er vakkennis nodig om de juiste methode te gebruiken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het paard leert na te geven op de “weerstandbiedende teugel”. Je kunt ook aanleren om aan de longe “te remmen op een ophouding”.

Sturen makkelijker

Als een paard nageeft aan de longe, is het sturen met rijden meteen makkelijker. Loopt het aan de longe met bijzet fijn in stap, draf en galop, kan een ruiter die er voor het eerst op gaat, goed aan de slag. Met juiste voorbereiding zien we vaak dat bijvoorbeeld zadelmak maken dan niet meer zo heel veel voorstelt. Als een paard goed is aangereden, snapt het ook dat het op het been vooruit moet, op de teugel terugkomt en het sturen begrijpt, kan de ruiter het overnemen.

Ouder paard gymnastiseren

Voor een ouder paard is longeren ook nuttig. Het biedt een leuke afwisseling in de training en kan een paard ook écht verbeteren. Het is wél een vak apart. Op de juiste manier gedaan, is het trainen én gymnastiseren. Goed bijzetten (als van toepassing), rekening houdend met wat zinvol is omdat dit voor elk paard weer anders is, is iets wat vraagt om kundigheid. Inschakelen van iemand die hierover beschikt, zeker in het begin, is het beste.

Longeren is dé manier om een paard toch beweging te geven als je eens wat minder tijd hebt. Een goede manier om een paard in conditie te houden en om de manier van lopen te verbeteren.

Zorg er ook voor dat je zelf geschikt schoeisel aan hebt en handschoenen draagt.

Bron: Manegeruiter /CAP

Foto: Digishots