Maagzweer kan oorzaak van singeldwang zijn

Een maagzweer kan, uitgaande van een klein onderzoek in de VS, een belangrijke oorzaak zijn van singeldwang en het opzwellen van de buik bij aansingelen van paarden.

Frustrerend

Het vergroten van de buikomtrek bij aansingelen is een frustrerend en uitdagend probleem voor paardeneigenaren. Hoe kun je hiermee omgaan, als normaal rustige en goed gemanierde paarden hierbij van streek raken?

Eerder onderzoek

Onderzoekers Esther Millares-Ramirez en Sonia Le Jeune kwamen resultaten tegen van paarden die aan de University of California in Davis waren onderzocht tussen 2004 en 2012. De 37 paarden kregen een doorverwijzing voor onderzoek naar problemen met aansingelen. Het ging om zichtbare symptomen en definitieve vaststelling van singeldwang.

Maagzweer

De schrijvers meldden dat de uiteindelijke oorzaak een maagzweer was bij 12 paarden en problemen met gewrichten bij 10 paarden. Slecht passende zadels waren verantwoordelijk voor drie gevallen. Ook zag men ziekte aan baarmoeder, leverabces en urineweginfectie.
Niet alle paarden kregen een gastroscopisch onderzoek (slokdarm, maag en twaalfvingerige darm worden hierbij bekeken), maar van de paarden die wél dat onderzoek kregen, had 92% een maagzweer.

Oorzaak

Onderzoeksuitslag was dat bepalen van de oorzaak van singeldwang en uitzetten van buik bij aansingelen, een uitdaging blijft. Advies is wel dat, omdat maagzweren vaak oorzaak bleken, onderzoek naar singeldwang ook het controleren van de maag zou moeten inhouden.

Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Equine Veterinary Science.

Bron:  Horsetalk

Foto:  archief

What do you want to do ?

New mail