Manege in de spotlight

In de provincie Limburg is de paardensport volop in beweging. Een groot aantal talentvolle ruiters en paarden komen uit het zuiden des lands en mede dankzij hen heeft Nederland een belangrijke rol binnen de paardensport. Voor veel van deze ruiters begon ook het paardrijden ooit op een manege met een manegepaard. Een Limburgse manege die is aangesloten bij de Manege & Ruiter Bond is Ruitercentrum Daalderhof, fraai gelegen in Oirsbeek.

Voor elk wat wils

Het centrum heeft als doel jong en oud op een goede en plezierige manier te leren paardrijden. Lessen (er zijn zes gediplomeerde instructeurs) worden aangepast op persoonlijke wensen en behoeften. Door het brede aanbod is er voor elk wat wils, zoals dressuurlessen, springlessen, privé-lessen, kleuterlessen, carrousel lessen en buitenritten. Daarnaast zijn er onderlinge en officiële wedstrijden, twee binnen- en buitenrijbanen, ruiterkamp, verzorgpaarden en -pony’s, activiteiten voor kinderen en ook is er een gezellige kantine.

Longe

Als manege vinden ze het belangrijk dat ruiters vertrouwen hebben in het paard en in zichzelf voordat zij aan de groepslessen deelnemen. Om deze reden bieden zij longe lessen aan (privélessen van 30 minuten waarbij het paard/pony aan longe loopt zodat de ruiter vertrouwd raakt met het paard en balans leert vinden). De eerste beginselen van het paardrijden zoals lichtrijden en sturen worden geleerd. Ook is er aandacht voor gedrag en verzorging van een paard.

Historie

Eigenaar Ben Hayen heeft opleiding Deurne gedaan, samen met onder andere Rob Ehrens en Emile Hendrix en (ook eigen) fokproducten op wedstrijd gereden. De manege (boerderij) is 104 jaar geleden door de opa van Ben gekocht (1915). In 1972 hadden ze 15 stallen en een kleine rijhal van 20×40. Nu zijn het 90 stallen en een kleine rijbaan en grote rijbaan. Investeren in goede paarden en goede instructeurs hebben het bedrijf zo groot gemaakt als het nu is. Zoon, en reeds mede-eigenaar, Laurent zal de vierde generatie worden die het bedrijf gaat runnen.

Enthousiast houden

Bij manege Daalderhof wordt menig uur (ruim 40) lesgegeven in een week, de Manege & Ruiter Bond dressuurproeven worden geoefend en het onderdeel springen wordt op eigen initiatief gedaan. Ook worden er kleuterlessen gegeven (vanaf circa 4 jaar) waar de kleintjes leren draven, lichtrijden en sturen. Hierbij loopt een volwassen begeleider mee.

Uitgangspunt is de leerlingen enthousiast te houden door de vooruitgang goed bij te houden. De bron (achterban) heeft hierbij ook een belangrijke taak.

Instructrice

Medewerkster Caline Tilmans: ‘Ik heb in Deurne/Wageningen de HBO-opleiding gevolgd (deels paard en lesgeven en deels onderwijsbevoegdheid niveau 2, groensector). Door persoonlijke teleurstellingen (paardgerelateerd) kwam ik bij een sportschool terecht waar ik als directrice aan het werk ging. Maar zoals velen wel weten, kruipt paardenbloed waar het niet gaan kan en verlangde ik terug naar de paardenlucht. Via een vriendin kwam ik in contact met Laurent Hayen en na het eerste gesprek kon ik beginnen als instructrice (juni 2018). Inmiddels geef ik tien manegelessen waarvan negen aan kinderen/tieners en één aan volwassenen. Ook geef ik daarbij nog privélessen en rijd ik op mijn werkdagen een aantal paarden. Dit zorgt voor leuke afwisseling.’

Fantastisch

Caline geeft aan dat in haar ogen kinderen fantastisch zijn om mee te werken.  ‘Ze zijn eerlijk, gedreven en vaak een tikkeltje eigenwijs. ‘Ik kreeg laatst cadeautjes voor mijn verjaardag en zelfs zomaar een persoonlijk cadeau omdat ik nu eenmaal een “lieve juf” ben, dan breekt mijn hart’. Wat ik alle kindjes probeer mee te geven is met plezier, een beetje gekkigheid én discipline beter te worden in wat ze doen’.

Geen winnaar of verliezer

Tijdens de laatste wedstrijd kwamen er 43 combinaties aan de start, proeven rijdend van D1 t/m D11 waarvan er 39 hun proefje behaalden! Ook worden maandelijks D-proeven wedstrijden aangeboden in een vorm waarbij er geen winnaar of verliezer is. Iedereen doet zijn best en krijgt dan een kleinigheidje, verschillend van een lintje tot gebruiksvoorwerpen.

Een enthousiast team, daar bij de Daalderhof, wat ook duidelijk bleek uit de hartelijke ontvangst en fijn gesprek met medewerkster webredactie Manegeruiter (hét blad van de Manege & Ruiter Bond).

Bron: Manegeruiter

Foto’s: Daalderhof