Meeste paarden vinden het fijn: kroelen

Paarden kroelen wel eens met elkaar en dan knabbelen ze bij voorkeur aan elkaars schoft en hals. Met gestrekte nek en gesloten ogen, elk paard heeft een plek waar kroelen het best voelt. Het is veel meer dan alleen genieten. Marlitt Wendt, gedragsbioloog en paardendeskundige, legt het op Reiterrevue.de uit.

Wat je erover zou moeten weten

  1. Wat betekent het als paarden kroelen?

Het maakt deel uit van het sociale gedrag van paarden. Ze krabbelen elkaar om relaties aan te gaan, vriendschappen te verdiepen, elkaar een goed gevoel te geven en stress te verminderen. Over het algemeen geldt dat hoe vaker paarden dat doen, hoe aardiger ze voor elkaar zijn en hoe hechter hun vriendschap is. In de loop van de paardencyclus van de merrie valt het nog des te meer op tussen de hengst en de merrie op de dagen rond de conceptie. De nadruk ligt hier op het binden van paren en het voorspel van paren. Op het moment dat de vacht wordt gewisseld, dient het geknabbel ook om voor elkaar te zorgen.

  1. Kunnen alle paarden het doen?

Je kunt relaties en vriendschappen tussen de paarden met elkaar goed zien tijdens de het kroelen. Het is de moeite waard om eens naar de kudde te kijken. Elk paard kan voorzichtig vragen of een ‘behandeling’ gewenst is. Het accepteert echter ook een ‘nee’ van de ander. Het kan zijn dat het paard de voorkeur geeft aan een ander vanwege de positie in de kudde.

  1. Is er een voorkeur voor bepaalde lichaamsdelen?

Ze ‘knuffelen’ elkaar graag in de nek, op de schoft en langs de rug. Daar sturen de lichaamseigen sensoren de positieve gevoelens rechtstreeks naar de hersenen van het paard. Het aanraken van dit gebied, vooral bij de schoft, kalmeert. De hartslag daalt zelfs aantoonbaar.

  1. Hoe kunnen mensen het doen?

Veel paarden kun je echt een plezier doen door hun favoriete plekje stevig te kriebelen of te borstelen.

Bij paarden is dat afhankelijk van het ras en de persoonlijkheid. Zo hebben volbloeden over het algemeen een dunnere huid en zijn ze gevoeliger voor aanraking dan pony’s of koudbloeden. De meeste paarden geven de voorkeur aan krachtig krabben of kneden. Ze houden alleen van zachte aanrakingen op bepaalde delen van het lichaam, zoals bij de staartaanzet. Het is vooral gemakkelijk voor mensen om zich tijdens het krabbelen te kijken naar plezier op het gezicht van het paard. Het ziet er als volgt uit: uitstekende, verlengde bovenlip, in zichzelf gekeerde blik, hoofd omhoog. Sommige paarden knabbelen ook terug. Dit is ook een teken dat de plaats goed is.

  1. Hoe reageren als het paard terugknabbelt?

Dat is een vriendelijk gebaar van het paard dat nooit gestraft mag worden. Zolang het zachtjes gebeurt, kan het eenvoudig worden goedgekeurd op basis van je eigen gevoelens. Als het te hard gebeurt, duw je russtig het hoofd opzij en zal het paard ook stoppen. Zo leert het paard dat het met mensen voorzichtiger moet omgaan.

  1. Is het kroelen even belangrijk als bijvoorbeeld rollen?

Ja, het onderling kroelen is een grote behoefte van een paard. Het werkt goed voor de band en vriendschappen die het nodig heeft met andere paarden en drukt de mate van vriendschap uit. Over het algemeen bevorderen positieve aanrakingen van vriendelijke vrienden het gezonde immuunsysteem, wondgenezing en verminderen stress. Het heeft dus alleen maar positieve effecten.

  1. Wat is de betere beloning, een krabbel of een lekkernij?

Wat een goede beloning is, wordt bepaald door de ontvanger, niet door de gever. Sommige paarden reageren heel goed op een aai of krabbel, anderen kunnen duidelijker beloond worden met traktaties. Alle paarden houden van lekkernijen. Door al iets kleins te geven, kan heel nauwkeurig worden beloond en kan gedrag ook worden getraind. Voor veel paarden is het echter meer geschikt voor het opbouwen van een band of voor rust- en ontspanningswerk en minder voor het trainen. Als een paard zich goed bewust is van jouw aanwezigheid en je kunt hem je genegenheid laten merken op een manier, die het begrijpt, dan ben je heel goed op weg om een goede band op te bouwen.

Bron: reiterrevue

Foto: pixabayMichelvanderVegt