Met paard door water: planning, geduld en oefening

Weigeren om door stilstaand of stromend water te gaan, komt vaak voor bij paarden en kan een buitenrit flink verpesten. Veel paarden zullen over een plas proberen te springen of bijvoorbeeld botweg weigeren in een beek te stappen.

Robin Foster, professor en al ruim 20 jaar docent in leren over en gedrag van dieren, is van mening dat een paard trainen om kalm en vol vertrouwen water over te steken, om planning, geduld en oefening vraagt.

Planning: voorbereiden op succes

Een belangrijke eerste stap is het opzetten van geschikte wateruitdagingen. Een mogelijkheid is om een ​​waterobstakel te bouwen, maar omdat dit weinig lijkt op stromend beekje of rivier, heb je ook toegang tot natuurlijke waters nodig. Training is het kennismaken met water, en het startpunt hangt af van welk water het is, de afstand tot het water en hoe storend de omgeving is voor het paard.

Als je nu aan een beekje begint te trainen, zorg er dan voor dat het paard ontspannen is als het water rustig en laag is. Ontdek hoe dicht bij je kan komen voordat er tekenen van spanning komen, en train op een rustig moment van de dag zonder voertuigen of andere afleiding die extra angstig kunnen maken.

Angst is de meest waarschijnlijke onderliggende reden waarom paarden niet door water gaan, dus gebruik trainingsoefeningen om die angst te verminderen. Train onder het punt waarop een reactie dreigt te ontstaan, vermijd situaties die te uitdagend zijn en meet de ernst van angst en let goed op de lichaamstaal. Een goed moment om te trainen is als het paard zowel kalm is als aandacht schenkt aan het waterobstakel, met andere woorden ‘aandacht zonder spanning’.

Geduld: training is een proces, geen gebeurtenis

Maak positieve ervaringen

Help het paard kalm en zelfverzekerd te worden bij het oversteken van water door positieve trainingsmethoden zonder stress. Emoties kunnen veranderen door een gevreesd voorwerp of situatie te combineren met iets fijns. Als voorbeeld zou je het paard naar het riviertje kunnen leiden, stoppen terwijl het nog ontspannen is, even pauzeren en dan haar favoriete plek krabbelen en/of haar een traktatie geven. Na dit een paar keer te hebben herhaald, zal het dier leren dat het naderen van water samengaat met iets fijns, en zal minder angstig reageren. In sommige gevallen kan het helpen om samen te trainen met een ander kalm, zelfverzekerd paard. Paarden zullen elkaar waarschijnlijk volgen en zullen meer ontspannen zijn.

Beloon gewenst gedrag

Het is gemakkelijk om te proberen het ongewenste gedrag uit te schakelen, maar het werkt meestal beter om het gewenste gedrag te herkennen en te belonen. Je kunt verschillende beloningen gebruiken.

Al vroeg in de training kan het gewenste gedrag eenvoudig zijn en iets dat het paard ook kan bereiken. Als het bijvoorbeeld ontspannen is terwijl het aan het water staat, noem dat dan succes! Beloon de gewenste ontspanning door een brede bocht van het water af te maken en daarna een korte pauze te nemen voordat je de oefening herhaalt. Naarmate het paard vorderingen maakt, kan het doel veranderen.  Voorbeelden zijn: 10 seconden aan de rand van een beekje staan, een stap in een vijver zetten, door een waterhindernis lopen en uiteindelijk een rivier oversteken.

Vermijd uitlokken en straffen van ongewenst gedrag

Gedragsverandering kost tijd en doorzettingsvermogen. Het is verleidelijk om voor grote winst te gaan, maar als je dat wel doet, loop je het risico angst en ongewenst gedrag te veroorzaken. Als je bijvoorbeeld ‘dwingt’ om verder in het water te stappen totdat het begint te bibberen, friemelen, snuiven, met hoofd gaat duwen, achteruit stapt of gaat draaien, zou dit alles tenietdoen wat je probeerde te veranderen.

Als angst en ongewenst gedrag per ongeluk worden opgeroepen, vermijd dan harde correcties zoals rukken aan het touw, het paard in strakke cirkels draaien of ‘het verkeerde moeilijk maken’. Bestraffende technieken zoals deze brengen dwang en pijn met zich mee, en hoewel ze op het moment kunnen werken, doen ze niets om de onderliggende angst te verminderen. Ze kunnen het probleem zelfs erger maken.

Regelmatig oefenen

Regelmatig oefenen zal kalm gedrag en vertrouwen van het paard versterken om water over te steken. Bouw verder op het succes door zijn comfortzone uit te breiden. Wissel af in de diepte van het water, de sterkte van de stroom en de zichtbare eigenschappen van het water (reflecterend, modderig, glashelder). Oefen ook bij een plas, kanaaltje, beek, rivier en vijver om ervoor te zorgen dat de algemene training verschillende soorten waterovergangen inhoudt.

Een leven lang

Als het goed wordt gedaan, kan deze goed werkende, stressarme aanpak van gedragsverandering een beetje saai zijn voor sommige mensen, omdat het actie en drama vermindert. De trainer steekt de meeste energie in een goede planning om met het paard succes te bereiken. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de beschreven technieken, zijn gemaakt om gedrag een leven lang te veranderen, niet maar voor één keer.

Bron: TheHorse

Foto: Pixabaywpaczocha