Met verkeerde hoef uit stal gestapt, of….?

Iedereen heeft weleens een slechte dag of is flink chagrijnig. Bij paarden is dat niet anders. Maar sommige paarden lijken echt vaak een slecht humeur te hebben of zijn de ene dag vrolijk en de andere dag hebben ze nergens zin in. Dat kan een reden hebben. De stemmingswisselingen kunnen veroorzaakt worden door onderliggende gezondheidsproblemen.

Verandering in de stemming

Hoe komt het dat een paard soms humeurig is en soms vrolijk? Bij mensen wordt dat vaak gekoppeld aan aandoeningen zoals een depressie. Er is nog niet duidelijk of paarden hieraan kunnen lijden. Heeft een paard vroeger bijvoorbeeld verwondingen opgelopen, kan dit een reden zijn van veranderingen in de stemming. Maalt het met zijn kiezen, kan dat een teken zijn dat het iets lichamelijks is of stress voelt.

Controle emoties

Stress en angst zijn gekoppeld aan slecht humeur. Als een paard hier een aantal dagen mee te maken heeft, kan het de controle over emoties verliezen. Stemmingswisselingen veroorzaakt door angst kunnen worden verminderd door de reden van stress uit de omgeving te ontdekken en uit te schakelen.

Invloed hormonen

Bij emoties en stress spelen hormonen ook vaak een rol. Ze zijn vaak de oorzaak van een humeurige merrie. Er is veel meer bekend over hoe hormonen invloed hebben op het voortplantingsgedrag van paarden dan over hoe ze het humeur beïnvloeden. Hormonale schommelingen, bijvoorbeeld van schildklier en bijnier hormonen, kunnen voor een wisselend humeur zorgen. Regelmaat en het goed op orde hebben van de dagelijkse activiteiten kan een paard helpen met het behouden van een normaal hormonaal evenwicht en het houden van een goed humeur.

Slaap

Slaap kan invloed hebben op het humeur van een paard. Het heeft last van slaaptekort als hij een week lang minder dan zestig minuten in een REM-slaap is. REM-slaap is een bepaalde tijd in je slaap waarin alle grote spieren helemaal ontspannen zijn en de hersenen actief. Dit kan gebeuren als een paard geen goede ‘slaappositie’ kan vinden door bijvoorbeeld plaatsgebrek, lichamelijke ongemakken of spanning voelt van de groep.

Ontdekken

Het bijhouden van een dagboek is een goede manier om te ontdekken waar de stemmingswisselingen door komen. Het is belangrijk om in grote lijnen te denken door op te letten naar de gewoontes van het paard, de activiteiten, standplaatsen, tijd van de dag, het weer, reacties op andere paarden of mensen, dieet/voeding en nog veel meer.

Voeding wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel om de stemming te verbeteren. Overleg eventueel met een paarden-voedingsdeskundige wat je hier zou kunnen aanpassen.

Stemming verbeteren

Wanneer een paard een slechte bui heeft, kan het helpen om eens voor een andere benadering te kiezen.
Hoe? Geef meer fijne ervaringen in het algemeen. Zo kun je tijdens de training voor het paard vervelende vooruitzichten verminderen en de stemming verbeteren.

Endorfine

Humeurige paarden hebben baat bij regelmatige lichaamsbeweging, dus geef niet op en zet het paard niet in zijn stal terug als het chagrijnig is. Beweging zorgt ervoor dat het lichaam endorfine aanmaakt en dat kan nadelen van stress verminderen en de stemming verbeteren.

Beloning

Het is beter een chagrijnig paard niet te straffen. Straffen zal alleen zijn slechte vooruitzichten en reacties nog erger maken. In plaats daarvan, is het beter je verwachtingen en eisen aan te passen. Laat bijvoorbeeld het paard eenvoudige dingen doen en geef een flinke beloning voor kleine successen.

Medisch

Het probleem met een bepaalde methode aanpakken zal minder succes hebben als er een (onbekend) medisch probleem is. Overleg beter eerst met een dierenarts als een paard last heeft van emotionele schommelingen of vaak een slecht humeur heeft.

Bron: The horse/Hoefslag

Foto: Salina Steenmeijer