Met ‘zebra’-deken minder last van vliegen

Fabrikanten van paardendekens weten het al langer: de positieve werking van zebrastrepen tegen insecten. En het is wéér aangetoond: die strepen brengen de vliegroutes van de steekvliegen in de war.

De uitslag van het onderzoek bewijst dat de strepen van een zebra de afgelopen jaren zo zijn ontwikkeld dat ze bijtende insecten dwarsbomen. Dit is dan ook de reden dat paardeneigenaren steeds vaker een gestreepte vliegendeken op hun paard leggen.

Meerwaarde

Professor Tim Caro en Martin How hebben verder onderzoek gedaan om te kijken of de strepen een meerwaarde hebben en of het de vliegen ook echt tegenhoudt om bloed te zuigen.

De testen werden gedaan op een paardenbedrijf in Engeland waar zebra’s en paarden worden gehouden en de onderzoekers maakten gebruik van:

Close-up-inspectie van zebra’s terwijl vliegen probeerden om erop te landen.

Uitgebreide video’s om vluchtroutes van de vliegen vast te leggen, terwijl ze dichtbij de zebra’s waren.

De zebra’s en paarden opeenvolgend zwart, witte en daarna zwart-wit gestreepte dekens op te doen.

Uitslag

Uit het onderzoek bleek dat vliegen net zo aangetrokken worden door zebra’s als door paarden, wat aangeeft dat strepen de vliegen op een afstand niet afweren. Máár, zodra ze in de buurt van de zebra’s komen, geven ze er voorkeur aan voorbij te vliegen of botsen tegen hen aan.
Het strepenpatroon verstoorde de vliegacties en een gecontroleerde landing. De vliegen landden sneller op de zwarte en witte dekens en sloegen de strepen meestal over. Strepen kunnen dus op een of andere manier de vliegen verblinden maar ze moeten zich daarvoor wel op redelijke afstand bevinden. Ze zien namelijk heel anders dan mensen.

Dat strepen werken om het landen van bijtende vliegen lastiger te maken, wordt al meer dan 75 jaar gedacht.

Afweren

De onderzoekers stelden ook vast dat zebra’s en paarden heel verschillend reageren op de aanwezigheid van vliegende insecten.

Zebra’s slingeren hun staart bijna de hele dag om vliegen af te weren. Ze stoppen met eten als ze er last van hebben, en als de vliegen alsmaar blijven proberen, rennen de zebra’s van ze weg.

Paarden proberen vliegen te verjaren door te ‘bibberen’ en met hun staart, wat veel minder effect heeft. Vliegen worden dus door zebra’s veel sneller verdreven dan door paarden.

Onduidelijk

Het is nog onduidelijk waarom zebra’s deze goede verdediging hebben ontwikkeld. Een mogelijke verklaring is dat ze heel vatbaar zijn voor infectieziektes die door Afrikaanse bijtvliegen worden overgedragen. Dit vermoeden moet nog nader bestudeerd worden.

Bron: Hoefslag / Horsetalk

Foto: iStock