Mijlpaal: netwerk van ruiterpaden Zuid-Holland

In Zuid-Holland is het eerste netwerk van ruiterpaden een feit door in gebruik nemen van een bijna 14 km lange route. Deze gaat over strand en mooie afwisselende ruiterpaden door duinen, dwars door het Westland en duingebied Dixhoorndriehoek. Een tweede ruiterknooppuntennetwerk in het gebied rond Meijendel (Wassenaar) zal op korte termijn ook klaar zijn.

Wisselend landschap

Dit is in de provincie Zuid-Holland het eerste netwerk voor ruiters. Het is zo ontwikkeld dat toekomstige uitbreiding makkelijk te realiseren is. Boswachter Fred Spreen zegt dat het knooppuntennetwerk goed werkt. Het loopt door een duingebied met, in elk seizoen, een wisselend landschap. Er zijn twee startpunten op ongeveer 10 minuten afstand van het strand en de route is onder andere via www.buitenrijden.nl. te vinden.

‘Dit is echt een mijlpaal. Zuid-Holland is de provincie met de meeste ruiters, maar met de minste kilometers ruiterpad’,  zegt regioconsulente Anita Verloop-Groenen. Alle partijen doen nu enorm hun best om daar verandering in te brengen, vooral omdat de regio fantastische gebieden heeft voor mooie buitenritten.

Meerjarig ruiter- en menpadenplan

Er is lang en hard samengewerkt door provincie Zuid-Holland, Zuid-Hollands Landschap, gemeente Westland en KNHS Regioconsulent Anita Verloop-Groenen, aan dit netwerk. Het is onderdeel van een groots meerjarig ruiter- en menpadenplan in Zuid-Holland. Dit plan omvat het renoveren, digitaliserren en aanleggen van ruiterpaden.

Bron: Hoefslag

Foto: PixabayEmphasise