Minder stress voor kinderen door omgang met paarden

Een (speeksel)onderzoek bij kinderen liet zien dat, als ze veel tijd doorbrengen met paarden of als kinderen paardrijden, ze minder stresshormoon aanmaken.  Hiervoor deden 130 kinderen mee aan een cursus van 12 weken: ‘Omgaan met paarden’.

Cortisol

De deelnemers brachten anderhalf uur per week door met paarden en leerden over omgang, verzorging en rijden. Bij elke tiener werden zes speekselmonsters afgenomen, twee dagen vóór en na het programma. Onderzoekers bestudeerden de hoeveelheid cortisol (stresshormoon). Dit bleek, met name in de avond, duidelijk lager dan dat van een controlegroep.

Enthousiast

De resultaten zijn gepubliceerd in American Psychological Association Human-Animal Interaction Bulletin. Dr. Patricia Pendry van de Washington State University en haar team zijn enthousiast over de resultaten, omdat ze weten dat een hoog cortisol-gehalte een grote risicofactor voor psychische problemen kan geven.

Ze hopen dat het onderzoek zal helpen om nieuwe manieren te ontwikkelen om, met name bij tieners, geestelijke gezondheidsproblemen te voorkomen. Uit eerdere studies bleek al dat samenwerking/onderlinge beïnvloeding met paarden, honden en katten goed is voor kinderen ter verbetering van hun gevoel voor eigenwaarde. Het is echter nieuw dat er verband is tussen minder stress en omgaan met paarden.

Therapie

Dr. Pendry hoopt dat paarden kunnen worden ingezet als therapievorm voor mensen met psychische problemen. Het handige van bestuderen van stresshormonen is dat dit door speeksel heel gemakkelijk en objectief kan worden gemeten.

Bron: CAP / Daily Mail

Foto: M.Rongen