Moeilijk moment: verkoop van paard

Veel paardenbezitters zullen helaas op een bepaald moment in hun leven met de verkoop van een paard te maken krijgen. Die kans is groot als jij je financieel niet meer dan één paard kunt veroorloven. Het kan ook zijn dat je niet genoeg plek/wei hebt om de pony die je bent ontgroeid, toch te kunnen behouden. Dan is het vaak tijd om afscheid van elkaar te nemen.

Einde tijdperk

Sommige verkopen zijn pijnlijk en verdrietig, het einde van een gelukkig tijdperk met je beste vriend. Anderen vinden het misschien niet zo erg omdat dit paard in kwestie met jou niet helemaal een goede combinatie is en het wel eens beter af zou zijn bij iemand anders.

Ongeacht de reden, noemen we een aantal zaken die met verkoop te maken hebben en die waarschijnlijk wel bekend klinken.

Advertentie maken

Iedereen heeft een bepaalde stijl voor het maken van advertenties. Er is de ‘niet-veel-info schrijver’ die gewoon een leeftijd, lengte en een eenvoudige zin maakt zoals ‘goed te rijden, ideale vooruitzichten, braaf in elke omgeving’. Kopers kunnen in de verleiding komen door de dubbelzinnigheid, maar let op, een dergelijke advertentie vergezeld van een slechte foto kan een heleboel commentaar oproepen via sms social media. De andere verkoper schrijft een verslag met het aantal woorden voor een universitair proefschrift. Alles maar dan ook alles wordt vermeld. Afhankelijk van jouw stijl, heb je waarschijnlijk de advertentie een paar keer verwijderd en opnieuw gemaakt met het idee om het paard daadwerkelijk te verkopen…

Telefoontjes/berichten

Ongetwijfeld het meest belangrijke deel van het verkoopproces: proberen de échte kopers te vinden zonder tijdverspilling is als proberen een naald in een hooiberg te vinden. Maar het is een spelletje, de meeste privéberichten zijn ‘wat is de prijs’ en je weet dat je antwoord als een lopend vuurtje rond zal gaan. Bellers zijn meestal anders maar wees voorbereid op de vele snelle vragen die op je afgevuurd worden, gevolgd door een heel verhaal over hun eigen paardensport én waarom zij de perfecte koper zouden zijn.

Bezichtigingen

Tijd om de vaardigheden van jou als verkoper op de proef te stellen. Dit is meestal het moment waarop het perfecte paard, dat nog nooit naar de koeien in de naastgelegen wei heeft gekeken, nu besluit dat hij een fobie ervoor heeft. Je worstelt met hem door de rijbak en probeert hem zachtjes langs de koeien te lokken, roepend ‘hij doet dit normaal gesproken niet’ naar de verbijsterde mogelijke koper, die zeker denkt dat je liegt. Nogmaals, bezichtigingen zijn onvoorspelbaar: het ideale nieuwe thuis kan op de eerste of de 31e bezichtiging komen, dus wees geduldig.

Onderhandelen

Iedereen houdt van een goede deal en je kunt van enthousiaste kopers verwachten dat die een aanbieding doen als er besloten is dat jouw paard ‘degene’ is. Ze kunnen met een lage prijs beginnen, zo verbluffend laag dat je je meteen verslikt. Hopelijk ziet de juiste koper de waarde van het paard en kunt je een overeenkomst sluiten die bij beiden past…

Onderzoek

Het meest angstaanjagende deel van het verkoopproces. Je wordt zo bang dat je jezelf begint te overtuigen dat het paard kreupel is nét voordat de dierenarts arriveert. En plotseling denk je aan die keer dat het vorige week tijdens de les hoestte en zweert dat het nu een dodelijk virus heeft. Je wikkelt het arme schaap in watten tot het moment van onderzoek. Het duurt lang, maar na 24 keer draven en 37 strelingen over de benen geeft de dierenarts het paard een grote groene vink en ben je toch wel onder de indruk van je kennis over paardenverzorging. Je beseft dat al die ponyclublessen die je als kind hebt gehad, best heel nuttig waren.

Levering

Het is tijd dat je grote vriend wordt ‘ingepakt’ en uitgezwaaid om aan het leven met de nieuwe eigenaar te beginnen. Emoties lopen hoog op en jij bent een wrak. Je denkt plotseling terug aan alle goede tijden, waarschijnlijk met een paar roze tintjes (hij wilde je vorige zomer zeker niet in die waterbak dumpen?). Dit paard is al lang je hele alles maar nu is het tijd om afscheid te nemen. Aan de andere kant kan het dit dier niets schelen als hij in de nieuwe trailer wordt geladen, zolang er een net vol met hooi hangt: joepie!

Stap terug

Sommigen gaan meteen weer op zoek naar een andere vierbenige vriend, terwijl anderen er de voorkeur aan geven een stap terug te doen en te genieten van eens niet hoeven uitmesten. Wat je ook besluit te doen, het zoeken naar een nieuw paard is een spannende tijd waarvan je óók kunt genieten.

Bron: Horse&Hound

Foto: pixabay Luciani Marelli

What do you want to do ?

New mail