Moet mobieltje gebruiken te paard kunnen?

In Nederland is het verboden om je mobieltje te gebruiken als je op een fiets zit maar op een paard is het nog wel toegestaan. In Australië denken ze daar echter heel anders over.

Zonder boete

Een 30-jarige man werd in New South Wales aangehouden toen hij zijn mobieltje gebruikte terwijl hij aan het paardrijden was. Hij hield de telefoon in de hand tegen zijn oor toen hij met het paard over een weggetje reed. Na zijn aanhouding moest hij voor de rechter verschijnen, die zei dat een paard een voertuig is als je hiermee op de openbare weg bent. Tóch kwam de man er met een voorwaardelijke straf vanaf en hij mag binnen een jaar niet weer in de fout gaan. De rechter vertelde dat ‘hij dit nog nooit had meegemaakt, maar wel een keer een beklaagde had gehad die dronken op een paard zat.

Bestuurders

Volgens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn ruiters wel bestuurders, maar niet van een voertuig. Daarom vallen ze buiten het verbod. Anders is het voor menners, die wel een boete kunnen krijgen. Een combinatie van paard en wagen valt wél onder voertuigen valt.

Onverstandig

Zou het het niet moeten worden toegestaan om een mobieltje te gebruiken als je op een paard gaat buitenrijden? Het is dan wel officieel niet verboden maar het is natuurlijk onverstandig om tijdens het paardrijden je mobieltje te gebruiken.

Bron: CAP / Perthnow

Foto: