Mok: goed opletten en goed verzorgen

Nu de weilanden nat en modderig worden, heeft een paard dat veel buiten staat en veel behang heeft (bijvoorbeeld een Fries) meer kans op het krijgen van mok.

Vochtig weer

Eigenlijk is mok een verzamelnaam van een aantal huidproblemen aan de onderbenen. Het komt het vaakst voor bij vochtig weer. Er is ook een variant die door zonnebrand wordt veroorzaakt en die zien we meestal bij paarden met witte (onder)benen.
Vaak tast mok alleen de oppervlakkige huid aan maar er zijn ook ernstigere vormen. Hierbij breidt de infectie zich uit tot onder de huid, met een ontsteking tot gevolg.

Evenwicht verstoord

Een paardenhuid is een goede plek voor ‘organismen’ zoals schimmels en bacteriën, die verblijven en voeden zich op een gezonde huid, zonder dat dit kwaad kan, maar als de huid beschadigd wordt (bijvoorbeeld door lange, vochtige omstandigheden), kan het evenwicht verstoord raken.

Heel goed afdrogen

Als die organismen de huid binnendringen, kunnen ze infecties veroorzaken. Sommige bodems maken de huid vatbaarder voor die infecties, waardoor meerdere paarden, in één wei of paddock, geïnfecteerd kunnen worden. Ook een constant afspoelen of wassen voor of na het werken kan averechts werken dus heel goed afdrogen is daarom erg belangrijk!

Afscheren van de sokken is ook geen goed plan. Door de bescherming van de huid weg te nemen, is deze juist vatbaarder voor infecties. Wondjes door blessures, schurende beenbeschermers en heel veel poetsen vergroten het risico op mok. Een verminderde weerstand speelt ook een rol.

Behandeling

Er zijn veel middeltjes in de handel tegen mok en zijn verkrijgbaar in de winkel of via de dierenarts. De eerste stap is echter de benen goed droog en schoon te houden. Soms zul je het paard een tijdje binnen moeten houden, uiteraard in een schone stal!
Als je met smeermiddeltjes wil uitproberen, is het belangrijk dat die de aangetaste plek goed kunnen bereiken. Daarvoor zul je eventuele korstjes moeten verwijderen. Overleg met een dierenarts vóór je dit doet met een dierenarts, zeker wanneer het om een ernstigere vorm van mok gaat!

Afdrogen

Goed afdrogen kan het best met een schone handdoek of met een föhn. Breng dan alleen iets aan op de aangetaste huid als je er zeker van bent dat deze schoon én droog is.

Aanpak van mok is een kwestie van veel geduld. Genezing kan zomaar een aantal weken duren. Soms kun je erger voorkomen door een dierenarts in te schakelen zodat deze een middel met antibiotica en/of ontstekingsremmers kan voorschrijven.

Tips op een rijtje

  • Zorg ervoor dat de bodem/stalbedekking droog is
  • Al is binnenhouden voor sommige paardeneigenaren geen optie, maar bij een ernstige infectie is er soms geen andere keuze
  • Niet te veel  wassen/poetsen van de onderbenen
  • Maak de benen heel goed schoon voordat je beenbeschermers aan doet
  • Houd al je spullen goed schoon. Liefst met een desinfecterend middel. Vaak kunnen beenbeschermers in de wasmachine, bijvoorbeeld in een hoes.
  • Voor het rijde kun je de benen van het paard met een waterafstotend middel insmeren (meestal op olie gebaseerd). Maar: alléén als de benen goed schoon en droog zijn
  • Kijk eens voor een supplement om een gezonde huid te stimuleren
  • Wissel paddocks af om moddervorming te verminderen
  • Zet de modderige delen van de paddock af met schrikdraad
  • Laat een deel van de paddock betegelen, zodat het paard (bijvoorbeeld bij het eten van hooi) droog staat

Let goed op want hoe sneller je erbij bent, hoe beter mok te behandelen is en dat scheelt tijd en geld!

Bron: Horse & Hound / Cap

Foto: Digishots