Natural horsemanship: ook als je in een rolstoel zit!

Barbara Valkova uit Zutphen doet met haar Tinker, Mac, aan natural horsemanship. Dit is voor haar wel heel speciaal wan Barbara zit in een rolstoel.

Verkopen

Ze kocht Mac twaalf jaar geleden, als vierjarige. Hij kende nog niets en ze heeft hem zelf ‘kunstjes’ geleerd, zoals knielen, Spaanse pas, kusjes geven. Daarbij ook nog beleerd onder het zadel. Ze hadden een heel hechte band. In 2014 werd Barbara helaas ernstig ziek, waardoor ze in een rolstoel belandde. Omdat ze dacht dat verkoop van Mac het beste voor hem zou zijn (wat had Mac immers aan een half verlamd baasje?) deed ze dit ook.

Ongelukkig

Ruim vier jaar lang zag ze haar Mac niet. Het ging niet zo goed met hem toen hij er niet was, waarschijnlijk omdat hij ongelukkig was. Hulp van een sponsor die ook haar speciaal aangepaste rolstoel (uit de VS) voor haar had betaald, zorgde voor een oplossing en kon ze Mac terugkopen. Toen was het net alsof de jaren wegvielen, Mac wist alles nog wat Barbara hem geleerd had. Het was alsof hij niet weggeweest was, hij was niets vergeten.

Vertrouwen

Barbara is van mening dat Mac een paard is dat graag beziggehouden wordt, net als alle paarden. Denkwerk, zoals rekenen, heeft ze hem ook geleerd. De band die ze met hem had, is alleen maar sterker geworden. Hij heeft veel vertrouwen in haar, daarom kunnen ze samen veel. Als ze een slechte dag heeft, voelt hij dat aan.

Beide genieten

Barbara vertelt dat ze wel op Mac kan zitten, maar zonder hulp van een tillift opstappen gaat niet. Daarom heeft ze Mac geleerd om te gaan liggen, zodat ze op zijn rug kan gaan zitten. ‘Rijden’ is een groot woord: ze zit op hem en hij loopt. Maar beide genieten ervan. Haar doel is nu om hem alleen te kunnen sturen met een neckrope.

Video’s

Met de naam ‘Clickability’ plaatst Barbara video’s op haar Facebook. Zo kunnen volgers zien wat zij samen bereiken. Ook geeft ze af en toe een show met haar Tinker: Hiermee wil ze laten zien wat er allemaal wél nog mogelijk is als je in een rolstoel zit en je niet zielig hoeft te zijn!

Leven gered

Ze wil, vooral aan mensen in een vergelijkbare positie als die van haar, laten zien dat ‘omdenken’ mogelijk is. Natuurlijk is elke situatie anders, maar Barbara is van mening dat je altijd íets kunt! Mac is het paard dat haar leven gered heeft, hij motiveerde haar om door te gaan en doet dat nog steeds.

Bron: CAP Magazine

Foto’s: Privébezit