Neem eens een zitles!

Hulp, kuit, zweep

Een goede houding en zit houdt meer in dan alleen je ‘hakken laag’. Een goede zit is niet alleen mooi, maar helpt je paard ook jouw hulpen beter te begrijpen. Zitles helpt je bij het bereiken van een goede zit.

Als je geen goede zit hebt is het lastig om de juiste hulpen door te geven. Ook heb je een stuk minder balans, waardoor je paard ook uit balans raakt.

1. Sterke en zwakke punten

Voordat je kunt verbeteren, moet je natuurlijk wel weten waar je aan moet werken. Als je al heel lang paardrijdt, worden wat kleine ‘dingetjes’ misschien wel een gewoonte in je rijden. Je denkt misschien dat je rechtop zit, maar het kan zijn dat je iets naar voren zit of juist een beetje naar achteren leunt. Foto’s en video’s helpen je om te zien wat je kunt verbeteren, dus vraag eens iemand mee naar je les om je vast te leggen!

2. Zonder beugels

Rijden zonder beugels is de makkelijkste manier om een vaste, rustige zit te ontwikkelen. Dit rijden zonder beugels doe je vooral tijdens een zitles. Dit doe je natuurlijk niet op een jong paard, maar op een goed opgeleid en ervaren paard. Tien minuutjes per gewone les (overleg dit natuurlijk wel even met je instructeur) of één zitles per week maakt al een wereld van verschil.

En nee hoor, je hoeft echt niet alleen het doorzitten te oefenen tijdens een zitles! Je kunt ook lichtrijden zonder beugels (ja, echt!), over balkjes lopen of zelfs een klein sprongetje maken!

3. Zitles op een ‘neppaard’

Een les op een ‘Otto’, een robot of simulator, is geweldig voor een goede zit. Deze simulator weet wanneer je niet in balans zit. Na je ritje op Otto weet je goed waar je zwakke punten zit, en waar je aan moet werken. Op het scherm zie je namelijk meteen het resultaat van een oefening.

4. Ogen dicht!

Hierbij is het wel het beste om iemand even naast je paard te laten lopen. Met je ogen dicht voel je jouw balans. Dit voel je zelfs in stap al, daar hoef je echt niet voor aan te draven. Je moet namelijk vertrouwen op je gevoel als je niets ziet. Probeer bijvoorbeeld eens te voelen wanneer je paard welke hoef neerzet. Zit helpt je bij het geven van hulpen op het juiste moment!

5. Conditie

Niet alleen jouw paard moet in een goede conditie zijn, jij ook! De stabiliteit van je bovenlichaam, de core stability, is heel belangrijk. Ook moet je lenig en soepel zijn. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de fitheid van de ruiter buiten het paardrijden om, denk maar aan topsporters als Adelinde Cornelissen.

Bron: FEI / Hoefslag / CAP

Foto: Archieffoto