Nu te koud voor paardrijden?

Op dit moment ligt er op veel plekken een (dik) pak sneeuw. De kou lijkt ook nog wel even te blijven. Behalve vragen als: ‘”heeft een paard een (extra) deken nodig en moet je meer ruwvoer geven?” rijst de vraag ook of het eigenlijk niet te koud om te gaan paardrijden?

Ingeademde lucht

Buitenruiters maakte attent op een  artikel op HorseNation , waarin je kunt lezen dat luchtwegen van een paard zorgen dat ingeademde lucht warm en vochtig is voordat deze de longen bereikt. Verricht een paard meer inspanning dan enkel stappen, dan versnelt de ademhaling en ademen de paarden dieper in. Hierdoor is de lucht minder warm of vochtig als de longen worden bereikt.

Minus 5 graden

Drie verschillende wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat luchtwegen van een paard beschadigd kunnen raken, als ze lucht inademen met een temperatuur van minus 5 graden Celsius. Op het tijdstip van publicatie van het artikel op HorseNation was er nog geen onderzoek gedaan in de natuurlijke (buiten) omgeving van paarden. Ook was nog niet onderzocht of paarden, die altijd buiten verblijven, inspanning in de kou beter verdragen.

Niet rijden?

Is het dan beter om niet meer te rijden als het zó koud is? En hoe is dat in landen waar de winters een stuk strenger zijn dan in Nederland?  Lydia Gray, dierenarts, heeft er een artikel aan gewijd en geeft aan dat, hoewel het rijden in koud weer, wetende dat het de luchtwegen zou kunnen beschadigen niet zo prettig is, het niet verkeerd is om een paard ’s winters wel in beweging te houden. Ze adviseert om bij zeer lage temperaturen niet té fanatiek te trainen en je gezonde verstand te gebruiken. Zorg voor een rustige en geleidelijke opbouw van de training. Neem ook de tijd voor een cooling down. Wees bewust van de ondergrond, zeker met buitenrijden en vermijd een gladde ondergrond. Houd bovendien rekening met de conditie die het paard heeft, zodat je niets overvraagt.

Vrije dag

Bij twijfel of je jezelf en het paard een plezier doet met een ritje onder barre omstandigheden, neem dan samen een vrije dag. En eerlijk gezegd, de wereld zal niet vergaan als we een dag niet rijden, toch? Het is wel jammer, maar een paard is ook heus wel tevreden als het zijn natje en droogje krijgt en de mogelijkheid heeft om (vrij) te bewegen.

Bron: Buitenruiters / HorseNation / SmartPak Equine
Foto: PixabayShauhi