Olympische paarden gaan een ‘eerste klas vlucht’ maken naar Tokio

Organiseren van transport van aan de Olympische Spelen deelnemende paarden (zoals naar Tokio in augustus) is een hele klus.  De paarden moeten van hun stal vervoerd worden naar het vliegveld en in een vliegtuig worden geladen richting Japan. Eenmaal daar aangekomen, worden ze naar de stallen bij het Olympisch dorp gebracht.

Afzondering

‘Voor de paarden in het vliegtuig gaan, moeten ze eerst een week in quarantaine (afzondering) in Aken in Duitsland’, zo vertelt Wendy Laeremans, Director Sport van de Belgische Ruitersportfederatie.

Na die week gaan ze per vrachtwagen naar het vliegveld van Luik en worden ze via een lift in ‘wide stalls’ geladen (soort containers waar per container drie paarden in kunnen) in het vliegtuig. Dit kan best wel spannend voor de paarden zijn.

Drinken

De atleten krijgen het advies om tijdens lange vluchten veel te drinken en om regelmatig te bewegen en de benen te strekken. Ook bij paarden is voldoende drinken heel belangrijk.

Grooms

Om in Tokio goed te kunnen starten, moet er goed gezorgd worden voor de paarden tijdens het transport. Die verzorging is een taak voor de groom en de team-dierenarts. De paarden worden begeleid door een aantal grooms en door diergeneeskundig personeel. Helaas is er op sommige transporten niet genoeg plaats voor veel begeleiders, maar er gaat altijd minimaal één groom en één dierenarts mee om te zorgen dat het de paarden aan niets ontbreekt.

Onrustig

Op vragen zoals: ‘Kan een paard ziek worden tijdens een vlucht? Vinden ze het leuk om te vliegen of kunnen paarden ook vliegangst ontwikkelen?’ antwoordde Wendy Laeremans: ‘Sommige paarden krijgen inderdaad koorts door stress of warmte. Het is ook een hele onderneming om een paard in een vliegtuig te laden, dat kan soms wel enkele uren duren. Ook bij turbulentie of een luchtzak kunnen de paarden wel wat onrustig worden. Over het algemeen zijn paarden gelukkig geen moeilijke vliegtuigreizigers’.

Hitte en luchtvochtigheid

Het organisatiecomité houdt rekening met de paarden inzake hitte en luchtvochtigheid: de wedstrijden zijn ’s avonds laat of ’s morgens vroeg. Er komen ventilatoren en sprinklers en men probeert nieuwe materialen te ontwikkelen om het comfort van de paarden te verzekeren. Bij grote wedstrijden, zoals Olympische Spelen besteedt men de eerste dagen ook voldoende aandacht aan gewenning.

Bron: Cap

Foto: Still Youtube

What do you want to do ?

New mail