Onderzoek: invloed longeren op gewrichten paard

Welke invloed heeft longeren op de gewrichten van een paard? Om een antwoord te krijgen op deze vraag is er (helaas nog) niet genoeg onderzoek gedaan. Omdat er wel enig bewijs bestaat dat er een verband is tussen training in een cirkel en gewrichtsaandoeningen lijkt het nu tijd voor meer onderzoek hiernaar.

Beoordelen

In Amerika zal aan de Michigan State University een onderzoek worden gestart waarmee ze beoordelen hoeveel schade longeren aanricht. Hierbij rekening houdend met de grootte van de cirkel en de snelheid van lopen.

Als een paard op een cirkel werkt, wordt de grootte van het dragend oppervlak flink verminderd en zal de belasting op de dragende delen toenemen. Maar welk effect heeft dit op de gewrichten als onderdeel van die dragende delen?

Doel onderzoek

Artrose en gewrichtsblessures komen vaak voor bij paarden. Helaas zijn er niet veel behandelingen (behalve het nemen van rust) die wetenschappelijke bewijzen geven dat ze gewrichten kunnen genezen. Het starten van dit onderzoek heeft dan ook als doel dat ‘voorkomen beter is dan genezen’.

Bron:  The Horse / Hoefslag

Foto: M. Rongen