Onderzoek: vermindering pijnsignalen door bitloos rijden

Amerikaans onderzoekers Bob Cook en Matthew Kibler keken naar het gedrag van paarden, gereden mét bit en bitloos. Het verschil was dat de paarden, eerst met bit gereden en daarna zonder, een flinke vermindering van aan pijn gebonden gedrag lieten zien.

Verlaging

Er werden 66 paarden bekeken, eerst mét het bit in. De de onderzoekers zagen in totaal 1575 pijnsignalen, maar toen het bit uit ging, bleven er nog maar 208 over. Een verlaging van 87 procent en 65 paarden lieten minder pijnsignalen zien zonder bit.

Onderzoek

De onderzoekers vertellen dat de metalen bitten al sinds de Bronzen Tijd in gebruik zijn. Ze zijn geaccepteerd als belangrijk onderdeel voor ruiters. Opvallend is dat er pas sinds kort onderzoek naar het gebruik wordt gedaan.

Vragen

Vooraf aan het onderzoek stelde men een aantal vragen aan de ruiters.
Welk gedrag veroorzaakt door het bit zie je?
Hoe is dit gedrag aanwezig?
Hoeveel gedrag, dat met het bit te maken heeft, laat het paard zien?
Als het paard bitloos wordt gereden, verdwijnt het gedrag dan?
Verbetert het welzijn van het paard zonder bit?
Heb je als ruiter het paard zonder bit nog onder controle?

Antwoorden

Het onderzoek is gebaseerd op antwoorden van 605 ruiters die wisselden tussen met bit rijden en bitloos rijden. De terugkoppeling ging over 106 ja/nee vragen over paardengedrag, signalen van ziektes en tien vragen over het ruitergevoel tijdens het rijden. Elke ruiter vulde de vragen twee keer in, na het gebruik van een bit en na bitloos. De deelnemers kwamen uit Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Noord-Amerika en Australië.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Foto: Digishots

What do you want to do ?

New mail