Ook gevaarlijk voor paarden: de eikenprocessierups!

Het was je misschien al opgevallen de waarschuwingen in de media over brandblaren bij paarden? De eikenprocessierupsen zijn weer actief en ze vormen een bedreiging voor de gezondheid van mens en dier.

Deze rupsen zijn vooral actief in juni en juli, maar de kleine brandharen kunnen nog veel langer een risico vormen. Wel zes tot acht jaar kunnen ze irriterende eigenschappen houden.

Meeste overlast

Paarden die buiten zijn en grazen in de wei hebben van de vrijkomende brandharen de meeste overlast. Ook in andere perioden waarin de rups niet actief is, kan er blootstelling plaatsvinden aan oude haren door oude nesten in of rond eikenbomen. Paarden die hooi eten dat dichtbij eikenbomen gemaaid is, kunnen ook klachten krijgen als het hooi met de brandharen besmet is.

Afweer- of allergische reacties

Komen de microscopisch kleine brandhaartjes in contact met bijvoorbeeld een paard, dan dringen ze de huid of het slijmvlies binnen. Daar geven ze irriterende eiwitten af waarop het lichaam reageert met afweer- of zelfs allergische reacties. De brandharen zijn stevig en hebben ontelbare weerhaakjes die proberen steeds dieper in de weefsels te dringen.

Reactie

Als de brandharen alleen in contact komen met kleine delen van de huid of ogen dan zal als reactie alleen zwellingen en jeuk ontstaan. Zitten de brandharen in ruwvoer of water, dan kunnen er zwellingen in de mond en andere delen van het maagdarmkanaal komen, waarbij kwijlen kan optreden. Worden de brandharen ingeademd, kan dit ademhalingsproblemen en benauwdheid tot gevolg hebben.

Mogelijke gevolgen

Er is in Nederland een geval bij paarden bekend, waarbij diarree en koliek mogelijk veroorzaakt zijn door de eikenprocessierups. In het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Australië zijn de afgelopen jaren ook abortussen bij paarden beschreven, die werden veroorzaakt door ontstekingen in de baarmoeder, veroorzaakt door de brandharen.

Herkennen besmetting

Je kunt besmetting herkennen aan (ernstige) verwondingen in de mond, blaren en heel veel speeksel. De ontstekingen en jeuk in de mond kunnen ook ontstaan door het drinken van water uit een waterbak met rupsen erin. Bel bij het vermoeden van een besmetting meteen de dierenarts.

Bestrijden

Pas op met het bestrijden van de rupsen! Gebruik zeker geen insecticiden, want de irriterende haren blijven dan toch nog actief. Ook het wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger is geen goede oplossing want haren en rupsen verspreiden zich dan via de lucht.

Dierenarts

Zie je brandblaren, jeuk, ophoping van vocht en huiduitslag, rode, pijnlijke en tranende ogen, geïrriteerde luchtwegen, ademhalingsproblemen, letsel aan de mond en tong of een van de andere symptomen die we hierboven omschreven, schakel dan meteen de dierenarts in. Paarden hebben vaak medische behandeling nodig met verzachtende middelen of antibiotica bij inwendig letsel. Soms hebben ze zelfs intensieve zorg nodig in een kliniek.

Bron: CAP

Foto: iStock