Op ponykamp bij manege De Hoeven

Voor veel kinderen is het hoogtepunt van de (zomer)vakantie dat ze op ponykamp gaan. Manege de Hoeven in Elst (Gelderland) organiseert al meer dan 40 jaar ponykampen en vertelt hierover. “Iedere ruiter krijgt bij ons een passende pony.”

Manege De Hoeven

Bij manege De Hoeven staat plezier en veiligheid voorop, met hart voor de pony’s. “We hebben meer dan 30 pony’s, dus er is er altijd wel eentje die bij jou past. We hebben een grote binnen- en buitenbak, waar de lessen worden gegeven. Voor jonge kinderen, onder de 7 jaar, worden knuffellessen georganiseerd, zodat ook zij kunnen genieten van de pony’s.”

Passende pony

Tijdens een ponykamp bij manege De Hoeven krijgt ieder kind de hele week zijn/haar eigen pony. “Deze pony moet worden verzorgd, gevoerd, bereden en vertroeteld. Er is keuze uit meer dan 35 pony’s in allerlei soorten rassen, kleuren en maten. Samen met de leiding zorgen wij ervoor dat iedereen een passende pony krijgt. Het is ook mogelijk om je eigen pony mee te nemen. Om de kinderen goed te kunnen begeleiden hebben we een maximum van 30 deelnemers per week gesteld. De kampen zijn geschikt voor beginners, maar ook voor gevorderde ruiters. Tijdens de lessen worden de kinderen naar rijervaring ingedeeld.”

Activiteiten

“Elke dag rijden we minimaal 2 uur paard, ’s morgens een uur les en ’s middags een uur vrij rijden. Dit gebeurt onder toezicht van een gediplomeerd instructeur. Wij hebben de beschikking tot een binnen- en buitenbak, dus ook met slecht weer kan er gewoon worden gereden. We hebben grote weilanden voor onze pony’s, waar zij in de zomer dag en nacht staan. Elke ochtend en avond voor het rijden zullen we eerst met z’n allen de pony’s uit de wei moeten halen.”

Lessen

Theorie- en praktijklessen over de verzorging en het onderhoud van pony’s en het harnachement, worden natuurlijk niet vergeten. Ook krijgen de kinderen menles zodat ze vanaf de bok de pony met het wagentje leren besturen. “Op donderdag maken we een lange buitenrit met een lekkere picknick. Vrijdag is de dag van de grote wedstrijd, waarbij er verschillende prijzen zijn te winnen. In de avond hebben we dan natuurlijk de disco!”

Neem voor meer informatie een kijkje op de website!

Foto’s: Manege de Hoeven (privébezit)