Ivy Bornhijm: “De M&RB instructeursopleiding was hard werken, maar dat was het zeker waard”

Ivy Bornhijm (18) heeft een tijdje geleden de Manege & RuiterBond instructeursopleiding afgerond. Hoe heeft zij de opleiding ervaren en wat heeft ze allemaal geleerd? “Soms kom ik aan op stal en roept er een kindje al van ver ‘Juf Ivy!’. Zo mooi vind ik dat, als ze zo blij met je zijn en graag les van je willen krijgen.”

Passie voor paarden

Ivy heeft van jongs af aan al een enorme passie voor paarden. “Ik ben ermee opgegroeid en geniet er nog iedere dag van. Een leven zonder paarden kan ik me eigenlijk niet meer voorstellen. Moe, ziek, slecht weer, warm weer het maakt niet uit, ik ga naar stal.” Zelf heeft Ivy 2 eigen paarden. “Jente is een Fries van 19 jaar die pas geleden met pensioen is gegaan, waar ik ontzettend veel van heb geleerd. En sinds kort Kasanova, een KWPN’er van 7 jaar oud waar ik dressuurwedstrijden mee rijd.”

M&RB opleiding

“Momenteel zit ik in 3 MBO en volg ik de richting Marketing en Communicatie. Vorig jaar ben ik erachter gekomen dat dit niet helemaal mijn ding is. Ondanks dat ik mooie cijfers haal en het me redelijk makkelijk afging. Daarom leek het me leuk om hiernaast een andere opleiding te volgen waar mijn hart wel naar uitgaat. Dit werd de opleiding M&RB, omdat het goed te combineren was met mijn studie. De M&RB opleiding wordt namelijk in de avonduren gegeven.”

Ivy met Kasanova

Zelf les geven

Ivy begon met de opleiding toen ze 17 was, om examen te mogen doen moet je 18 zijn. “Natuurlijk moet je ook heel veel uren stage lopen om feeling te krijgen en het vak te leren. Zelf paardrijden is heel iets anders dan paardrijles geven. Hier gingen dan ook de nodige uren inzitten. Maar juist hierdoor leer je wel heel veel. Mee kijken hoe andere instructeurs het doen en daarna zelf voor de groep gaan staan en oefenen. Eerst een klein stukje van de les overnemen en daarna steeds langer zowel dressuurlessen als springlessen. Best spannend hoor in het begin: praten door de microfoon en iedereen die naar je kijkt en naar je luistert. Iedere les ging ik goed voorbereiden: wat is de doelgroep, zijn het beginners of gevorderden, wat gaan we oefenen. Bij kinderen is het bijvoorbeeld altijd leuk om een spel te doen tijdens de les voor de afwisseling.”

Inhoud van de opleiding

Tijdens de M&RB opleiding leer je niet alleen lesgeven maar ook allerlei andere dingen die bij het werk op een manege komen kijken. “Denk aan kantinediensten draaien, poets- en opzadelworkshops geven, rondleidingen verzorgen voor nieuwe klanten enzovoort. Daarnaast loop je stage, krijg je veel theorie die je moet leren over het paardenlichaam, paardenwelzijn, blessures, ziektes, maar ook over het omgaan met alle soorten leerlingen, coachen en natuurlijk over het lesgeven. Verder moet je zelf ook goed kunnen paardrijden en kunnen springen. Zelf rijden deden we ook tijdens de opleiding, dan kreeg je les van je medecursisten en kreeg je feedback. Eigenlijk komt alles wel aan bod.”

Het examen

Het spannendste gedeelte van de opleiding zijn natuurlijk de examens. Ivy: “Het examen bestaat uit 3 onderdelen: een portfolio, een theorie examen en een praktijkexamen. Voordat je examen mag doen moet je eerst je portfolio inleveren die beoordeeld wordt en in orde moet zijn, anders mag je niet door voor het examen. Je portfolio bestaat uit allemaal opdrachten die je gedurende het hele jaar moest doen en die werden afgetekend door je stage begeleider bij een goede uitvoering. Dan volgt het theorie gedeelte, waar je echt veel voor moet leren. En een week later volgt het praktijkgedeelte. Het praktijkexamen bestaat uit 2 keer een halfuur lesgeven. Dit wordt beoordeeld door een jury. Het moeilijke hieraan is dat je niet weet wat voor les je gaat geven en voor wie. Dus je moet goed inschatten hoe er gereden wordt en snel kunnen schakelen. Je krijgt ook een paar lesdoelen mee. Verder is er nog een onderdeel naast het paard. Dan kreeg je een kaart waarop een opdracht stond die je ter plekke moest uitvoeren met een klant. Zelf was ik best zenuwachtig voor het examen maar toen ik eenmaal voor de groep stond, zette ik de knop om. Dan ben je zo druk dat je de rest gewoon vergeet!”

Hard werken

“Ik zit nog op school, maar op zaterdag- en woensdagmiddag geef ik met heel veel plezier privélessen voor jong en oud bij Almeersch Hippisch Centrum. Soms kom ik aan op stal en roept er een kindje al van ver ‘Juf Ivy!’. Zo mooi vind ik dat, als ze zo blij met je zijn en graag les van je willen krijgen. Ik wil straks HBO Hippische Bedrijfskunde in Dronten gaan studeren. Dan kan ik me verder verdiepen in mijn grootste passie.” Voor Ivy was het een pittig jaar, met twee opleidingen. “Lange dagen, hard werken, maar het was het zeker waard. Dit pakken ze me niet meer af en ik had het zeker niet willen missen. Het heeft me nu al heel veel moois gebracht!”

Samenwerking tussen mens en dier

“Het doorgeven van mijn passie aan anderen en zorgen dat kinderen en volwassen op een fijne manier leren rijden, daar doe ik het voor. Lesgeven is zo veel meer dan je in eerste instantie denkt. Sommige kinderen zijn een beetje bang, die moet je het vertrouwen geven dat ze het kunnen. En daarna gaan we eigenlijk pas echt beginnen. Eigenlijk stem je de les af op de diegene die je lesgeeft, wat kunnen ze aan, waar zijn ze aan toe. En natuurlijk alles op een veilige manier; het blijven grote, zware, levende dieren waar we mee samenwerken. Dat maakt het ook zo mooi, dat deze bijzondere dieren dit voor ons willen doen.”

Foto’s: Ivy Bornhijm (privebezit)