Sophie Marijnen: “Ik ben erg blij dat ik de instructeursopleiding van het Manege & Ruiterbond heb gedaan”

Sophie Marijnen (20) heeft een tijdje geleden de Manege & RuiterBond instructeursopleiding afgerond. Hoe heeft zij de opleiding ervaren en wat heeft ze allemaal geleerd? “Mede dankzij de enthousiaste docenten was er een hele fijne sfeer tijdens de opleiding.”

Over Sophie

“Al sinds jongs af aan ben ik tussen de paarden te vinden. Sinds mijn 14de ben ik al werkzaam op Stal Jasper. Ik ben begonnen met helpen in de stallen. Later kwam hier het begeleiden van kinderpartijtjes, cursussen en vakantieactiviteiten bij en ben ik middagen op kantoor gaan werken. Toen een van mijn collega’s stopte met werken is mij gevraagd of ik (onder begeleiding) een deel hiervan over wilde nemen. Hier hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken want dit leek mij ontzettend leuk om te doen.” Naast haar werkzaamheden op de manege heeft Sophie ook een eigen paard. “Bogy is een NRPS merrie van 14 jaar oud. Ik rijd dressuurmatig met haar op Z1 niveau. Het was zeker niet makkelijk om hier te komen, maar ik ben trots op wat ik nu bereikt heb met haar. En wie weet wat de toekomt ons nog brengt.”

Manege & Ruiterbond

Sophie koos voor de instructeursopleiding van het Manege & Ruiterbond omdat deze opleiding echt op de manege gericht is. “Het gaat allemaal over lesgeven aan manegeruiters op manegepaarden. Hoe je ruiters te woord moet staan, het te woord staan van ouders, hoe je moet handelen met een paard en hoe dit aan je ruiter te leren. Vooral het lesgeven aan de jonge ruiters vind ik leuk. Elke keer als je de kids ziet even gezellig een praatje maken, sommige ruiters komen aan en willen eerst een knuffel. De ruiters elke week steeds een beetje zelfverzekerder zien worden en aan het eind van de les met een glimlach van het paard stappen, daar doe je het voor. Ook heb ik voor de opleiding van de Manege & Ruiterbond gekozen omdat deze in de avonduren gegeven wordt. Ik kon dit dus makkelijk combineren met mijn baan. Hierdoor maakte ik wel vaak lange dagen, maar dat is het zeker waard. Tijdens de opleiding was er ook altijd een goede sfeer. Dit mede door de enthousiaste docenten: Rutger, Eva en Judith.”

Jezelf verbeteren

Voor de Manege & Ruiterbond opleiding moesten we om de week ‘s avonds naar verschillende maneges die redelijk centraal lagen waardoor ze makkelijk te bereiken zijn. Ik vond dit erg leuk, vooral om te zien hoe het er op andere stallen aan toe gaat. Tijden de opleiding leer je niet alleen lesgeven, maar ook allerlei andere dingen die bij het werk op een manege horen. Bijvoorbeeld kantinediensten draaien, poets- en opzadelcursussen geven, rondleidingen geven aan nieuwe klanten. Eigenlijk al deze onderdelen heb ik voor de opleiding ook al gedaan tijdens het werk op stal, maar ik vond het toch wel fijn om alles nogmaals goed door te nemen, kijken waar ik mezelf kan verbeteren en hier goed op gaan letten. Pas dan heb je door dat je eigenlijk nog een hoop kan verbeteren. Daarnaast loop je stage, krijg je veel theorie die je moet leren over bijvoorbeeld het paardenlichaam, paardenwelzijn, blessures, ziektes. Maar ook over het longeren, welke soorten bijzetteugels er zijn, waarvoor deze dienen. Ook leer je over het omgaan met alle soorten leerlingen, coachen en natuurlijk over het lesgeven. Zelf moet je op D8, F8 of B niveau kunnen rijden en een sprong van 50 cm kunnen springen. Zelf rijden deden we ook tijdens de opleiding, dan kreeg je les van je medecursisten en kreeg je feedback.

Portfolio en theorie

Het examen bestaat uit 3 onderdelen: een portfolio, een theorie-examen en een praktijkexamen. “Voordat je examen mag doen moet je eerst je portfolio inleveren die beoordeeld wordt en in orde moet zijn, anders mag je niet door voor het examen. Gedurende het jaar heb je meerdere momenten gehad waarop je je portofolio kon inleveren en hier feedback op kon krijgen. Dit vond ik erg fijn want zo wist je of je op de goede weg was en wat je nog kon verbeteren. Het portfolio maken was best wel veel werk: je portfolio bestaat uit allemaal opdrachten die je gedurende het hele jaar moest doen en die werden afgetekend door je stage begeleider bij een goede uitvoering. In het portfolio stonden onder andere: lesvoorbereidingsformulieren, lesbeoordelingsformulieren van zowel je stagebegeleider, collega’s en ouders die bij de les kijken, bewijsstuk poets- en opzadelcursus. Daarna volgt het theoriegedeelte. Ik heb hier zelf wel zeker twee maanden voor geleerd en ben blij dat ik op tijd ben begonnen, want het was echt onwijs veel wat je moest leren.”

Praktijkexamen

Een week later volgt het praktijkgedeelte. Sophie: “Het praktijkexamen bestaat uit 2 keer een halfuur lesgeven. Ik had twee keer het laatste halfuur. Dit vond ik best wel spannend, want een goedlopende les van iemand overnemen is best pittig op zo’n examen. Dit wordt dan beoordeeld door een jury. Het lastige aan het examen is dat je niet van te voren weet wat je in de les moet gaan doen. Zodra je de bak binnenkomt krijg je een kaartje met hierop lesdoelen waaraan je je zoveel mogelijk moet houden. Je moet dus snel een plan maken en kunnen schakelen. Voor het examen krijg je al deze kaartjes via de mail dus je kan je wel enigszins voorbereiden. Zelf was ik voor het lesgeven best wel zenuwachtig, maar toen ik eenmaal in de baan stond verdween die spanning en heb ik fijn les kunnen geven. Verder is er nog een onderdeel naast het paard. Dan kreeg je een kaart waarop een opdracht stond die je ter plekke moest uitvoeren met een klant. Je moet dan bijvoorbeeld aan de klant uitleggen hoe je moet op- en afzadelen of de kleuren/aftekeningen van bepaalde paarden opnoemen. Dit gedeelte vond ik eigenlijk best wel leuk om te doen!”

Lesgeven bij Stal Jasper

Nu Sophie haar diploma heeft blijft ze werkzaam bij Stal Jasper en mag ze dus ook lesgeven. “Ik ben erg blij dat ik de keuze heb gemaakt om de opleiding van de Manege & Ruiterbond te doen. Soms komen kinderen aan met knutselwerkjes/tekeningen die zij voor mij hebben gemaakt, dan smelt ik helemaal. Ik vind dat zo lief dat zij daar de tijd en moeite voor nemen!”

Meer lezen over de Manege & Ruiterbond instructeursopleiding? Lees dan ook het interview met Ivy!

Foto’s: Sophie Marijnen (privébezit)