Oppassen met (groene) eikels en eikenblad!

Ze vallen op dit moment massaal uit de eikenbomen! Het is dus ook deze herfst weer uitkijken voor eikels en eikenblad omdat deze tannine (looizuur) bevatten en deze stof is giftig! Vooral de onrijpe groene eikels en ook de groene bladeren van de eik bevatten veel van die stof. Er zijn tannines die goed zijn voor dieren, maar eikels bevatten een tannine die gevaarlijk kan zijn.

Vergiftiging bij paarden zien we vaak als na harde wind en buien veel groene eikels en bladeren uit bomen vallen. Als er na een (warme en droge) zomer niet zo veel gras meer in de wei staat, eten paarden die eikels en bladeren op. We zien dat de laatste jaren eikenbomen heel veel eikels dragen, die al vroeg, meestal nog groen vallen.

Elk najaar geven meerdere instanties, zoals de Gezondheidsdienst voor Dieren, het advies om paarden te beschermen tegen vergiftiging door ze uit de weiden te halen, waar deze eikels liggen.

Warm en droog

Ondanks dat de zomer droog en warm was, lijken er toch weer heel veel eikels in de bomen te hangen. Waarschijnlijk (mede) door de droogte vallen er al veel, net als de nog vrij sappige groene blaadjes.

Lekker

Veel paarden en pony’s vinden de groene eikels en blaadjes lekker. Als er in een weide nu niet veel gras meer is, smullen ze graag van deze giftige vruchtjes. Ze lopen dan een vrij groot risico op vergiftiging!

Gevolgen

Als grote hoeveelheden van de onrijpe eikels worden gegeten, komen vergiftigingsverschijnselen voor samen met ernstige maagdarmontsteking. In lichte gevallen komen storingen in spijsvertering voor met verstopping en bloederige diarree. Ook voor honden is er gevaar, zeker voor jonge honden, die ook de eikels opeten als ze de kans krijgen. Een hond kan na het eten hiervan behoorlijk ziek worden omdat de giftige stof schade kan veroorzaken aan bloedvaten, darmen en nieren.

Voorkomen

Bij paarden kan de maagdarmwand worden aangetast, met als gevolg maagzweer, bloedarmoede en maagdarm-verstopping. Het begint meestal met minder eetlust, koliekverschijnselen en donkergekleurde urine (door nierproblemen). Als het paard bij het poetsen gevoelig is in de buikstreek, dan zou dat ook wel eens een eikelvergiftiging kunnen zijn. Je kunt al deze ellende voorkomen door op tijd maatregelen te nemen. Dit kan door een extra afzetting in de wei of paddock. Het beste is om (tijdelijk) de paarden te verplaatsen naar een ‘veiliger’ gedeelte. Neem met drachtige merries ook geen risico.
Oude, bruine, rijpe, eikels bevatten veel minder tannine en zijn dus minder gevaarlijk.

Bron: MenSport

Foto: M. Rongen