Oppassen voor wespennesten!

Afgelopen weekend werd de viertienjarige Mila van Moorselaar uit Baarn minstens 35 keer door wespen gestoken. De appaloosa pony,  waar ze mee liep, werd ook overal door de wespen gestoken.

Vreselijke paniek

Mila had een fotosessie met enkele fotografen op de Larense heide, waarvoor ze haar hadden gevraagd. Moeder Bianca van Moorselaar vertelt aan het AD:  ‘Toen ze op haar hoofd werd gestoken, zag ze opeens overal wespen. Ze trok haar jurk uit om de wespen te verjagen. Maar op die jurk zaten veel wespen en toen ze de onderkant naar boven trok, kwamen er wel 40, 50 wespen in haar haren terecht, waardoor ze uiteindelijk wel 25 keer op haar hoofd is gestoken. Ze rende weg, ‘help help’ roepend, en viel twee keer bijna flauw van de pijn.’

Ze is nog zeker tien keer op haar lichaam gestoken en de pony zat al helemaal onder de bulten. Het was vreselijke paniek.

Het duurde wel een half uur voordat de ambulance kwam, terwijl ze niet wisten of ze een allergische reactie zou krijgen. Gelukkig bleek ze niet allergisch te zijn en hoefde niet in het ziekenhuis te blijven.

Spuit

De pony had blijkbaar op een wespennest in de heidegrond getrapt. Ze vielen toen eerst de pony gaan aan, die daardoor onrustig werd. De pony, die helemaal onder de bulten zat, kreeg hier een spuit voor van de dierenarts.

Ondergrondse wespennesten

Mila’s moeder wil bij andere paardeneigenaren onder de aandacht brengen dat er veel wespen op de heide zitten. Ze hoopt dat dit verhaal andere mensen waarschuwt voor ondergrondse wespennesten, die op heidevelden én op weilanden kunnen zitten.

Een graafwesp

Wespenbestrijder Reinhard Baltus van de AOB (Amersfoortse Ongedierte Bestrijding) vermoedt dat het ging om een graafwesp. Die maakt zijn nesten in zandgrond of in holle stengels. De graafwesp vult het nest met dode insecten, legt de eieren erbij en de wespenlarven leven van het opgeslagen voedsel totdat ze verpoppen.

Limonadewesp

Een wesp waarover de meeste mensen klagen, is de limonadewesp. Die is er in twee soorten: de gewone wesp en de nauwelijks iets grotere Duitse wesp. Die leven in groepen in een wespennest en zijn dol op eiwithoudend en suikerhoudend voedsel. Ze komen daarom in warme periodes vaak af op zoete producten. Deze wespen worden het meeste bestreden.

Bron: AD

Foto: Pixabayzdenet