Ouder paard: een zachte neus voor een vriendelijke hand

Een seniorpaard is vaak de kers op de taart onder de paarden. Daar zijn een aantal goede redenen voor, zo beweert de Amerikaanse dierenarts Anna O’brien.

O’brien is van mening dat oudere paarden de bomproof schoolmeesters zijn die van mensen die paardrijden échte ruiters maken. Dit komt omdat ze met hun zachtaardige, oude zielen de liefde voor paarden bij vele ruiters hebben aangewakkerd.

Waarom al die lof?

Bescherming
Levenswijs en kalm. Oudere paarden hebben alles al wel eens gezien. Een tractor, grote honden, kleine honden, opvliegende vogels, een verlaten kruiwagen in het gangpad? Geen probleem!

Altijd jong van geest
De meeste seniorpaarden zijn behoorlijk onverstoorbaar, maar ze blijven een jolige kant houden. Welk ouder paard haalt niet de trukendoos tevoorschijn als het een snoepje wil of trekt een gek gezicht wanneer je precies op de juiste plek kriebelt? Soms zie je ’s ochtends vroeg in de wei dat het in een malle bui net de beentjes strekt.

Vergevingsgezind
Als je denkt aan de eerste keer dat je op een paard zat, misschien zelfs de eerste paar keren, en je heel onterecht net iets te hard aan de teugels trok, gaf je als beginner wel allerlei verwarrende signalen. Maar voor het paard was het waarschijnlijk een werkdag net als alle andere. De bereidheid om deze fouten te vergeven zijn onbetaalbaar voor een beginnende ruiter.

Heel wat getut
Echte paardenmeisjes vinden het geweldig om in de buurt te zijn van een paard. Dat betekent dus ook dat de meeste dieren heel wat getut moeten toelaten. Eindeloos poetsen, wassen, kammen en vlechten, vragen heel wat geduld van onze edele viervoeters. Ze zijn werkelijk hun gewicht in goud waard als ze de manen laten invlechten met bloemen en strikjes en de hoeven laten voorzien van glitters, terwijl ze een dutje doen.

Vriendelijke blik
Ken je die blik, die vriendelijke oogopslag en het langzame knipperen met de ogen? Wellicht worden die ogen een beetje troebel en zijn de haren wat grijs, maar die ogen hebben heel wat gezien. Koester dat die ogen je kennen en vertrouwen.

Een leven lang
Het is zo waardevol op een manege als een leermeester ouder is dan de leerling. Sta eens stil bij de kennis die bijvoorbeeld een 20-plus-paard met een jonge ruiter deelt en de band die daarbij wordt gevormd. Dat zijn de lessen die een leven lang meegaan.

Waar het om draait
Seniorpaarden zijn voorbeelden en niet alleen voor mensen. Het is niet voor niets dat ze worden gebruikt als ‘track-ponies’ die jonge, onervaren racepaarden naar hun startpositie begeleiden. Ze dienen als vangnet voor deze wispelturige atleten.

Stille momenten

Kortom: seniorpaarden zijn de vertegenwoordigers van hun soort. Een zachte neus in ruil voor een vriendelijke hand en schouderklopje. Het is een specialiteit van het oudere paard: uitblinken in stille momenten en die momenten zijn vaak het meest waardevol.

Bron: horsechannel.com

Foto: iStock