Overgewicht bij paarden herkennen

Je paard is voor jou perfect zoals het is, maar als het gaat over de lichamelijke conditie, is het aan te raden om dat onpartijdig te bekijken. Je kunt, zo beweren Zwitserse onderzoekers, ook het gewicht het beste regelmatig controleren. Vaak zien paardeneigenaren niet dat hun paarden te zwaar zijn.

Recreatiepaarden

De onderzoekers bezochten 51 recreatiepaarden bij de eigenaren thuis. Ze vroegen naar de conditie van de dieren en er werd gevraagd om BCS (lichaamsconditiescore) van 1 tot en met 6 te geven, waarbij 6 stond voor ‘obesitas’ ofwel zwaar overgewicht. Er werden geen vastgestelde BCS-cijfers gebruikt, om de eigenaren niet te beïnvloeden.

De onderzoekers gaven de paarden zelf ook een cijfer. Naderhand werden de resultaten naast elkaar gelegd en die van de eigenaren en de onderzoekers bleken nogal te verschillen.

Obesitas niet zien

Van de paarden die deelnamen aan de studie waren 27,5% te dik, tot zelfs obees. De onderzoekers gaven die paarden een BCS van 5 of 6. Maar geen van de eigenaren gaf een paard een BCS van hoger dan 5. De onderzoekers zijn van mening dat de eigenaren de lichamelijke conditie van hun paarden onderschatten.

Interessant ook was dat er geen verband leek te bestaan tussen de lichaamsconditie van de eigenaren en die van hun paarden. Ook was er geen verband tussen de lichaamsconditie van de eigenaren en de mate waarin ze de lichaamsconditie van zijn of haar paard onderschatten.

Obesitas gevaarlijk

Het is belangrijk om de voeding van een paard af te stemmen op wat hij nodig heeft. Ook regelmatige beweging, die aangepast is aan de mogelijkheden en de behoeften, is nodig.
Daarnaast moeten paardeneigenaren zich bewust worden van de gevaren van obesitas, hen helpen om het bij hun paarden te herkennen en er iets aan te doen.

Bron: The Horse

Foto: PixabayAlexas