Overlast van de mestkevers

Vooral in Oost-Nederland is het een ware plaag: grote zwermen mestkevers. Het meest wordt hier melding van gemaakt in de Achterhoek, vooral door de veehouders. Voor bioloog Arnold van Vliet (Wageningen Universiteit) is die enorme hoeveelheid kevers een ‘raadsel’.

Tot poeder gemaakt

Karina Schermer-Dols, die behalve een pensionstal ook biologisch koeien houdt in het Gelderse Ede, zegt dat het vooral is bij de paardenmest. De koeienmest is blijkbaar minder interessant voor de kevertjes. Ze dachten eerst dat een nieuw pensionpaard graan bijgevoerd kreeg, omdat de mest zo uit elkaar werd geplozen. Tot ze zagen dat het bij alle mest was en binnen no time elke paardendrol compleet tot poeder gemaakt werd.

Door heel Nederland zijn in een maand tijd 200 beestjes opgemerkt en gemeld op waarneming.nl. De meeste meldingen komen uit Gelderland. Het gaat volgens bioloog Van Vliet om de Aphodius Contaminatus, die geen Nederlandse naam heeft.

Mest verwijderen

Behalve nog steeds elke dag de mest verwijderen bij de paarden, doet Karina Schermer-Dols er niets aan. Ze hoopt dat de kevers nog wat goed werk doen voor de grond, want als ze de mest daarin halen en er meer lucht in brengen zou dat toch goed moeten zijn voor door paarden belopen stukken.

De reden dat men de kevers met name in het oosten van het land ziet, zou kunnen komen omdat daar meer paardenbedrijven zijn.

Bron: Hoefslag / De Gelderlander

Foto: Digishots