Paard als therapeut en leermeester

Heb je net een vervelende dag achter de rug? Een dag waarop niets goed lijkt te kunnen gaan? Niet ondenkbaar dat een fijne training of heerlijke buitenrit met je paard dat allemaal weer goed maakt. Paardrijden is goed voor je lichaam en maakt het hoofd weer leeg!

Waarom is een paard de beste therapeut?

Paardrijden vraagt om een richtpunt.

Eenmaal op de paardenrug vergeet je snel je problemen. Je kunt je gedachten immers nog maar op één ding richten: het paard! Een compleet doel is vereist, anders neemt het paard een loopje met je.

Paardrijden maakt sterk.

Om te kunnen paardrijden, moet je lichamelijk en emotioneel sterk zijn. Paardrijden vraagt om intelligentie en medeleven, maar ook dat je een levend wezen, dat vele malen sterker is dan jij, ervan overtuigt dat het doet wat jij verlangt. Het is al vaak gezegd: paardrijden geeft zelfvertrouwen.

Paardrijden zorgt voor controle over emoties.

Als je in het zadel zit, is het beter om niet je geduld te verliezen of boos te worden. Als je jezelf niet in bedwang hebt, werkt dat averechts bij een paard.

Paardrijden leert geduld te hebben.

Soms moet je een paar passen terug doen om weer verder te komen in de training. Tel even tot tien, diep ademhalen en weer verder. Dit helpt ook op andere momenten in je leven.

Paardrijden maakt vergevingsgezind.

Fouten maken we allemaal, jijzelf en ook een paard. Laat het gaan en geniet van die momenten dat het wél goed gaat.

Paardrijden leert iets over vertrouwen.

Op de rug van een paard geef je jezelf over aan een dier van zo’n 600 kilo. Aan de andere kant leer je ook dat het paard genoeg vertrouwen in jou heeft om je op zijn rug te laten rijden en samen iets te leren.

Paardrijden maakt enthousiast.

Is er een mooier gevoel dan even flink in galop door het bos rijden, een hindernis overwinnen, merken dat je paard zijn achterhand eronder brengt en vóór opstijgt in de dressuurles? Het vraagt om discipline en training, en dat is nu waarom de beloning zo groot voelt als het dan ook nog lukt.

Niets is belangrijker dan jij en het paard, als je op zijn rug zit. Kritiek op jezelf geven achteraf is ook belangrijk. Waarom wil het een wel lukken en het ander niet? Je blijft áltijd leren. Juist dat is zo mooi aan onze sport!

Bron: Wideopenpets / Hoefslag

Foto: Digishots