Paard en hond samen zonder angst en ongelukken

Vaak komt het in een ontmoeting tussen paarden en honden tot ernstige ongelukken. Hoewel het gevaar nooit volledig zal kunnen worden uitgeschakeld, kunnen ruiters veel doen om hun paard meer veiligheid te bieden. Met de juiste training kan een paard leren zijn angst te overwinnen en meer vertrouwen te hebben in het omgaan met honden.

Ongelukken

Dat paard en hond elkaar begrijpen is niet vanzelfsprekend. Toch zijn de meeste benaderingen ongevaarlijk. Maar er zijn altijd situaties waarin dingen niet zo soepel verlopen. Slechts een paar weken geleden overleed een ruiter nadat haar paard in paniek was geraakt door een zich agressief gedragende hond die naar het hek kwam. Het zijn dergelijke dramatische ongelukken die duidelijk maken dat ontmoetingen met honden voor problemen kunnen zorgen. Dit is vooral als een loslopende hond tegen een paard aanspringen of zelfs bijt, of een hond die vrij in de wei komt om een paard op te jagen.

Gedragsregels

Als een paard reageert op een hond zoals op een roofdier door te vluchten, is dat alleen maar natuurlijk. Voor ontmoetingen tussen deze twee soorten zijn er daarom enkele gedragsregels die ruiters het beste zouden kunnen volgen:

Als je een hond ziet, stap dan ‘gewoon’ door of stop. Zo is het beter in te schatten wat de hond doet en proberen te zorgen dat zijn jachtinstinct niet wordt aangewakkerd.

Is het niet mogelijk om door te rijden, vraag dan op vriendelijke wijze aan de hondenbezitter om de hond naar zich toe te laten komen en onder controle te houden.

Als je een paard hebt dat rustig stil staat, kun je de eigenaar van de hond aanbieden om te passeren.

Bij sommige paarden helpt het om af te stappen. Veel paarden voelen zich veiliger als hun ruiter naast hen op de grond staat.

Op plekken waar veel honden zijn, is het beter deze te passeren op grotere afstand.

Geen controle

Het wordt pas bijzonder gevaarlijk als een van de dieren, of het nu om een paard of hond gaat, uit de hand loopt. Als je ziet dat de hond niet bij de hondenbezitter blijft, praat dan met de laatste en vraag hem zijn hond te roepen. Laat hem beseffen dat het paard gevaar oplevert voor de hond. Probeer vriendelijk, kalm en vastberaden te zijn. Opwinding en stress maken jou nog interessanter voor de hond en maken je paard onzeker.

Volg de angst

Onzekere paarden, of die duidelijk bang zijn voor honden, kunnen door samen te rijden met paarden die dit niet hebben, geholpen worden. Maar ook is het zeker de moeite waard om gericht het paard de angst weg te nemen.

Oefeningen gebaseerd op ‘Volg de angst’ zijn nuttig gebleken. Het paard volgt de hond die voor hem loopt op een afstand waarbij paard (en hond) geen angst laten zien. Het paard wordt geprezen wanneer het ontspant of dichter naar de hond toe loopt.

Ideaal zou het zijn als de hondenbezitter de hond verder laat lopen zodra het paard dichterbij komt. Als dit goed wordt toegepast, ontwikkelt het paard een sterker zelfvertrouwen. Dit helpt om zelfverzekerder te reageren in de aanwezigheid van een hond.

Overigens kan dit ook worden gedaan als blaffen de grootste stress voor het paard is. De voorwaarde voor deze training is een hondeneigenaar van wie de hond (braaf) aangelijnd is en zich niet bedreigd voelt door een paard.

Panieksituatie

Laat wel duidelijk zijn: een plotselinge panieksituatie kan niet worden getraind, zelfs niet met de beste voorbereiding. Niet in de laatste plaats vanwege de persoon, die zich meestal anders gedraagt ​​dan in de (veilige) oefensituatie. Het is altijd nog het veiligst als paarden en honden hebben geleerd kalm te blijven in elkaars aanwezigheid!

Bron: Pferderevue

Foto: Digishots