Paard en ruiter bijzonder kwetsbaar bij onweer

Na een lange periode van droogte en hitte, lijkt er nu eindelijk wat neerslag te gaan vallen. Fijn voor de natuur en fijn voor de weilanden. Daar kan weer veel lekker mals en sappig gras gaan groeien! Omdat de neerslag op veel plekken gepaard zal gaan met onweer, is er echter ook reden tot voorzichtigheid.

Stapspanning

Paard en ruiter zijn erg kwetsbaar voor bliksem. Paarden en pony’s overleven een blikseminslag meestal niet omdat de zogenaamde stapspanning bij paarden veel groter is dan bij mensen. Tussen de hoeven komt er bij een inslag namelijk een spanningsveld op de grond. Hoe groter de afstand tussen de contactplaatsen van benen, hoe groter de stapspanning is. Het is daarom ten zeerste aan te raden om paarden bij naderend onweer op stal te zetten, of in ieder geval ervoor te zorgen dat ze een schuilplaats hebben. En plan zeker geen buitenrit als er kans op onweer is!

Veilige schuilplaats

Als het dan toch een keer gebeurt dat je op buitenrit wordt overvallen door een onweersbui, bedenk dan dat bliksem  goede geleiders zoekt. Bomen en ook andere hoge punten in het landschap trekken bliksem aan. Het is dus niet erg verstandig om onder een boom te schuilen of zélf het hoogste punt te zijn. Op een paard zit je erg hoog en is het dus beter af te stappen als je ziet dat er een onweersbui dichtbij komt. Is er geen veilige schuilplaats in de buurt dan is de meest verstandige keuze het paard ergens (zo laag mogelijk, dus liefst niet aan een boom) vast te zetten en zelf op afstand te blijven.

Een huis of (stal)gebouw is een veilige plaats. Ook in een auto is het voor jou veilig. Bij een blikseminslag wordt de lading dan direct afgevoerd. De restlading die op de auto achterblijft, is maar weinig. Zet het paard het liefst niet vast aan de teugel, omdat het in geval van paniek dan aan het bit kan trekken. Meest ideaal zou vastzetten aan een halster zijn, maar heb je die niet bij je dan kan altijd nog de teugel voordat je deze aan bijvoorbeeld een struik vastknoopt, aan de neusriem vastgemaakt worden.

Tien seconden

Hoe ver zijn de onweersbuien van jou verwijderd? Met de bekende tien-seconden-regel kun je de afstand vrij goed inschatten. Geluid is veel langzamer dan licht. Hierdoor zie je eerst de flits en hoor je daarna pas de donder. Tel het aantal seconden tussen flits en donder en deel dit door drie. De uitkomst is ongeveer de afstand in kilometers. Tel je tien seconden of minder, dan is de bui al gevaarlijk dichtbij en wordt het tijd om snel maatregelen te nemen.

Zeker na een prachtige tropische zomerdag kan het weer plotseling omslaan. Check daarom altijd eerst de weersverwachting voordat je op pad gaat. Word je onderweg toch overvallen door onweer? Dan geven we hier nog enkele tips.

Ga niet te dicht bij hoge bomen, lantaarnpalen, masten en torens. Dit geldt ook voor metalen voorwerpen zoals bijvoorbeeld tentstokken.

Blijf minimaal op drie meter afstand van hekwerken of afrasteringen.

Zoek in een bos een laag groepje bomen op in het laagste deel van het terrein.

Ga in een open veld gehurkt op je tenen zitten, sla je armen om de knieën en houd je hoofd zo laag mogelijk. Nooit plat op de grond gaan liggen.

In een groep is er een groter risico op blikseminslag. Het is dus beter niet bij elkaar te blijven maar verspreid van elkaar beschutting te zoeken of te hurken.

Bron: The Denver Post / Hoefslag

Foto: Shutterstock