Paard met bijzonder beroep: therapiepaard

Tien jaar geleden was het een hele uitdaging om equitherapie(therapie met behulp van een paard) in Nederland bekendheid te laten krijgen. Nu is dat gelukkig anders.

Viervoetertherapeut

Karin Scheres, werkt als viervoetertherapeut bij een behandelinstelling in het zuiden van het land. Daar werd vroeger nauwelijks iets met dieren ondernomen. Uit eigen ervaring weet ze wat een positieve invloed paarden, honden, katten (en nog vele andere dieren) hebben op mensen. Het duurde haar te lang om het werken met dieren samen te laten vallen met de behandeling van kinderen. Door erin te blijven geloven is een fantastische droom uitgekomen! Na de equitherapie opleiding startte ze voor zichzelf met haar eigen bedrijf EquiZini.

Equitherapie

Equus betekent paard in het Latijn. Equitherapie betekent therapie met behulp van het paard. Het is een vorm van therapie waarbij het paard ingezet wordt als een co-therapeut, dat wil zeggen het paard is min of meer een extra leermeester in het therapieproces. Het contact maken, het bewegen met en óp het paard zorgt ervoor dat je inzichten krijgt in je eigen gedrag. Het paard spiegelt als het ware jouw gedrag. Je leert je eigen keuzes maken of grenzen aangeven, meer zelfvertrouwen krijgen. Leren ontspannen door inspanning, het paard motiveert je om in beweging te komen om dingen te verwerken. Dat helpt net zo goed dan er alleen maar over te praten. Misschien nog wel béter.

Kinderen komen op de Hoeve zichtbaar tot rust als ze in de buurt van de dieren zijn. Kijken naar de kudde paarden kan voor veel herkenning zorgen: grenzen stellen, samen eten, spelen, op een veilig plekje slapen, terwijl het andere paard op wacht staat, enz. Een van de katten die in de tussentijd op je schoot komt liggen: een echt rustmomentje, ongedwongen en zo waardevol voor een kind dat overprikkeld is.

Yinte de grote Friese merrie

De grote Friese merrie, Yinte, heeft er al heel wat therapiejaren op zitten. Ze weet dan ook precies naar boven te brengen wat er op dat moment speelt bij iemand. Het is aan Karin om de paardentaal uit te leggen en de koppeling te maken naar het alledaagse leven. Iedereen mag leren in zijn of haar eigen tempo. Dat staat voorop!
Het therapiepaard uit de wei halen kan bijvoorbeeld voor de nodige uitdaging zorgen. Soms blijft ze met haar 700 kg steevast op de grond staan. Waar mag jij bij stilstaan? Welke emoties komen boven? Die mogen er zijn, daar is alle tijd voor. Wat doe je als Yinte je ruimte inneemt op de poetsplaats? Hoe stevig sta je in je schoenen op het moment dat je haar om wilt zetten? Kinderen zijn erg trots als ze het therapiepaard zélf met een rechte houding en een klein handgebaar omgezet krijgen: ‘Ze luistert echt naar me!’. Óp het paard bewegen geeft ook zoveel extra’s.

Alledaagse leven en uitdagingen

De ervaringen die een kind opdoet met het paard, vertaalt Karin naar het alledaagse leven. Hoe zit het bijvoorbeeld met het aangeven van grenzen tegenover andere kinderen? Wat lukt goed? Waar zitten nog kansen tot groei in? Samen verzorgen ze Yinte. Door de vacht te aaien komen bepaalde stofjes “oxytocine en endorfine” vrij in je lichaam. Dat is heel gezond!  “Oxytocine” zorgt dat je heel rustig wordt en dat je bloeddruk daalt. “Endorfine” is een geluksstofje dat ervoor zorgt dat je vrolijk(er) wordt.
Een volgende stap is keuzes mogen leren maken: werken náást of óp het therapiepaard? Met de therapiesingel, in het zadel of zonder zadel erop? Alleen stilstaan of stappen met Yinte? Voor kinderen zijn dit al hele grote uitdagingen. Gelukkig is er genoeg tijd om na te gaan wat de behoefte is tijdens het therapiemoment. De cap gaat op, indien gewenst een bodyprotector aan, want veiligheid staat immers altijd voorop!

Ontdekken

Het verschil tussen het coachen met paarden en equitherapie is dat kinderen bij deze therapie ook óp het paard kunnen. Ontdekken wat mogelijk is, zo veilig mogelijk natuurlijk. Met hoepels en zachte ballen spelen met Yinte of dwars op het therapiepaard liggen. Dat geeft pas een kick. Een foto of filmpje herinnert aan die stoere actie.

Gedragen worden

Yinte zet als therapiepaard haar beste beentje voor bij meiden die slachtoffer zijn geweest van seksuele uitbuiting en/of mensenhandel. Het “gedragen worden” door een paard is zinvol in de traumaverwerking. De bewegingen en de warmte zorgen voor een geborgen/veilig gevoel. Hoog op een paard zitten, vanaf die plek is praten over problemen iets makkelijker. Het paard accepteert je zoals je bent, met al je emoties. Het is ok! Knuffelen, zonder afgewezen te worden. Er mogen zijn, onvoorwaardelijk, dat zorgt voor kippenvel momenten. Karin wordt er regelmatig door geraakt. In het bijzonder als ze deze meiden ziet stralen en meer zelfverzekerd ziet worden.

Schoolkinderen

Eens per week komt er ook een klein groepje schoolkinderen naar de hoeve. Dan worden er andere soorten leerervaringen opgedaan met Yinte en de andere dieren. Ieder mag groeien op zijn/haar eigen tempo. Het hoeveteam steunt en helpt elkaar tijdens het verzorgen van de dieren. Appels plukken in de paardenwei, zelf appelmoes leren maken. Een rondleiding geven aan ouders die op bezoek mogen komen. Een mandje timmeren voor de kat. Met de skelter door de waterplassen rijden. Daarna met een warme kop chocomel bij de kachel. Even bijkomen, een boterham eten en wat vers fruit. Om dan weer verder te gaan, leren in en van de natuur. ‘Karin, hier op de hoeve leer ik meer dan op school, daar moet ik soms zo lang stil zitten…’ Mooi om te horen!

Veel fans

Eten is een grote hobby van het therapiepaard Yinte. Ze heeft mensen vaak al veel eerder opgemerkt op de Hoeve en dan komt ze altijd zacht hinnikend aangelopen. Ze weet dat ze een lekker menu krijgt voorgeschoteld door de kinderen. Samen lunchen bij het paard in de wei, dat is toch echt een ware belevenis voor iedereen.

Zinvol werken wordt beloond! Yinte heeft in de jaren veel fans gekregen, van groot tot klein. Ze is een therapiepaard uit duizenden, een trouwe viervoeter, een beste maatje!

Bron: Manegeruiter / Karin Scheres

Foto: prive (figuranten) Karin Scheres met toestemming