Paard met een permanentje: Curly Horse, hypoallergeen paardenras

Het Bashkir paard ofwel de Curly Horse is iets heel bijzonders. Fokkers besloten ooit de naam American Bashkir Curly Horse te houden maar later is een tweede stamboek opgericht. Hier werd gekozen voor een minder verwarrende naam: North American Curly Horse. Er is dus geen verschil tussen een Curly Horse en een Bashkir Curly, behalve misschien het stamboekpapier.

Allergisch

Mensen die een allergie hebben voor paarden schijnen weinig tot geen allergische klachten te ervaren bij dit ras. Er zijn geen Curly’s die geen allergische reactie veroorzaken maar ze zijn hypoallergeen (minder of weinig reacties geven). De Curly Horse is dus hypoallergeen. Er is veel minder Seborrhoic-eiwit in de haren van een Curly, dan in de haren van andere paarden. Minder Seborrheic eiwit betekent dat een allergisch persoon bij contact met een Curly Horse een sterk verminderde allergische reactie zal hebben. Het kan ook voorkomen dat de persoon geen enkele allergische reactie ontwikkelt en het kan ook nog zijn dat een allergisch persoon bij de ene Curly Horse wél iets allergisch reageert, maar bij een andere helemaal niet.

Veelzijdig

De paarden worden in Amerika ingezet voor alle takken van sport, van westernrijden (reining en barrel) tot springen en dressuur. Ze zijn uitgebreid inzetbaar en ook geschikt voor endurance omdat ze bekend staan sne te herstellen na inspanning.

Mensgericht

Over het algemeen is het karakter van de paarden goed. Ze zijn vriendelijk, goed gehumeurd en niet snel van hun stuk te brengen. De meeste Curly’s zijn mensgericht, volgzaam, hebben een open karakter en zijn makkelijk te trainen.

Manen en staart verliezen

De Curly is een middelgroot paard met een stokmaat tussen de 145 – 160 cm, meestal 150 cm. Het heeft een relatief klein hoofd, brede kaak, rechte benen, sterke knieën, een korte rug, een ronde achterhand en krachtige schouders. De hoeven zijn bijna perfect rond, sterk en donker. De ogen staan vrij wijd uit elkaar en oogwimpers zijn gekruld. Ze hebben korte tot gemiddeld lange oren en de haren aan de binnenkant van de oren zijn gekruld. In de zomer verharen de oren niet. De nek is middelmatig tot kort, een gemiddelde schoft en stevige benen en kort pijpbeen. Voor- en achterhand zijn goed gespierd. De croup is zo goed als vlak met kleine ronding tot aan het begin van de staart. De Bashkir Curly komt in alle kleuren voor, inclusief bont maar vos komt veel voor. De wintervacht kan licht golvend tot sterk gekruld zijn, zoals bij een permanent. De helft van alle veulens krijgt die gekrulde vacht, zelfs als de Curly wordt gekruist met een paard van een ander ras. Veulens worden geboren met een dikke krulvacht, krullen in hun oren en gekrulde wimpers. Onder de microscoop lijken de haren meer op mohair (wol) dan op gewoon paardenhaar. Bijzonder is dat ze hun manen en staart kunnen verliezen in de zomer, maar deze in de winter weer aangroeien. In de zomer kan de vacht bijna helemaal glad zijn. De gangen van de curly zijn soepel en makkelijk.

Bijzondere paarden

Waar de voorouders van dit ras vandaan komen, kunnen we alleen raden. Indianen zagen vroeger paarden met krullen als bijzondere paarden. In het begin van de 20e eeuw werden ze gezien in de Verenigde Staten in het kleine stadje Eureka in de staat Nevada. Een veeboer, die rond 1932 ontdekte dat deze paarden winterhard zijn, wist er een paar te vangen uit een kudde mustangs en begon ermee te fokken. In het begin werd er niet veel waarde gehecht aan raszuiverheid. Het American Bashkir Curly Registry werd opgericht in 1971. Later kwamen er nog enkele verenigingen die het paard onder de aandacht wilden brengen.

Bron: curlyhorses.nl/Wiki.dier-en-natuur

Foto: Youtube