Paard op gewicht houden in de winter

Nu staan paarden vaker op stal, waardoor je herkenbare ‘winterproblemen’ ziet. Soms verliezen ze een beetje gewicht, maar bij sommige is dat zo erg dat je de ribben aan het einde van de winter kunt tellen.

Energie

Oudere en van nature nerveuze paarden zijn vooral extra gevoelig voor gewichtsverlies tijdens de koudere maanden. De minder krachtige spijsvertering van een ouder paard is de reden van te weinig energieopname. Het extra hoge energieverbruik van een nerveus paard wordt bij koud weer nóg hoger. Ze hebben beide extra energie uit voeding nodig om op gewicht te blijven.

Wat kun je ertegen doen?

Ruwvoer

Er komt bij spijsvertering veel warmte vrij. Het goed omzetten van ruwe vezels in de blinde en dikke darm is voor paarden de belangrijkste bron van lichaamswarmte. Tijdens koude maanden is onbeperkt kunnen eten van ruwe vezels daarom de meest doeltreffende en veiligste manier om gewichtsverlies te voorkomen. Paarden krijgen zo extra energie binnen en de warmte die bij de vertering vrijkomt, houdt hun lichaam beter warm. De grote hoeveelheid ruwe vezels van geweekte bietenpulp kan bij koude ook goed gebruikt worden als bijvoeding.

Vetrijk

Word je paard toch magerder ondanks onbeperkt ruwvoer, vul dan het rantsoen eens aan met een vetrijk product. Dit kan vetrijk krachtvoer zijn, maar ook een scheut plantaardige olie. Vet bevat veel meer energie dan koolhydraten. Het helpt een paard weliswaar niet direct door warmte te leveren, maar geeft wel energie voor het aanmaken van genoeg lichaamswarmte.

Beschutting en dekens

Als paarden veel buiten staan, zorg dan voor goede beschutting waar ze uit de wind kunnen staan. De meeste kiezen hier zelf voor als het weer te slecht wordt. Een deken helpt ook om warm te houden. Let op dat die zwaar genoeg is, want door de deken kan een paard de vacht niet meer ‘opzetten’ bij lage temperaturen, waardoor een deel van de isolatie verloren gaat. Is de deken dan niet dik genoeg, krijgt een paard het dus snel echt koud.

Bibberen

Als een paard staat te bibberen van de kou, vinden veel mensen dat zielig. Toch is dat geen groot probleem want paarden hebben enorme spiergroepen. Rillen is een heel goede manier om het lichaam op temperatuur te houden. Het kost natuurlijk wel extra energie, maar als er genoeg (ruw)voer beschikbaar is, kan een beetje bibberen geen kwaad.

Bron: Hoefslag / CAP

Foto: Pixabay rihaij