Paard uit weiland halen: een makkie?

De uren op het weiland worden voor paarden geleidelijk aan een heel stuk minder. Vaak zien we dat ze helemaal geen zin hebben om naar binnen gehaald te worden. Zeker op een mooie herfstdag willen ze wel graag nog even lekker buiten blijven. Dat kan wel vervelend zijn, vooral als een paard zich de ene dag niet en de andere dag juist wél laat ‘vangen‘. Of het komt wél naar de staleigenaar maar niet naar jou!

Band

Waarom een paard wel of niet van de wei wil komen, hangt vaak samen met de band tussen de persoon en het paard. Paarden die graag meegaan, zijn meestal bekend met prettige dingen die gebeuren nadat ze zijn ‘gevangen’. Ze zijn gehoorzaam en komen zelfs vaak uit zichzelf en is vangen niet eens nodig. Voor wat betreft het woord ‘vangen’: roofdieren vangen een prooi, maar prooidieren proberen om niet ‘gevangen te worden’ omdat hun verdere leven afhangt van de mogelijkheid om te kunnen vluchten.

We willen tenslotte allemaal dat het paard uit vrije wil naar ons toe komt omdat het graag in ons gezelschap wil zijn.

Drie tips die je zou kunnen toepassen.

  1. Scheiden van groep

Als het paard al wegrent zodra je ernaar toe loopt, probeer het dan te scheiden van de groep. Ga tussen het paard en de groep staan. Paarden voelen het uit de groep halen als een straf voor slecht gedrag. Een onopgevoed paard wordt uit de kudde verjaagd door een hoger in rangorde staand paard en mag er dan niet meer bij totdat het respect toont. Het paard zal niet meer teruggaan naar de groep en merkt dat er een probleem is, staat vierkant (dit betekent niet hoeven te bewegen) en geeft zich dan over. Deze manier kan in heet begin heel wat inspanning vragen want het paard zal niet zo snel toegeven. Op de lange termijn loont het meestal wel de moeite.

  1. Naar schouder lopen

Een paard vindt plotselinge bewegingen erg onprettig, vooral in de richting van nek of hoofd. Als je direct naar het hoofd loopt, zal het zijn hoofd wegdraaien en daarna ook het hele lichaam. Paarden verplaatsen zich meestal in een boog dus loop in een ‘regenboog’ weg van het hoofd naar de schouder toe. Paarden kunnen ‘lezen’ hoe jij je lichaam beweegt. Wees dus bewust van je lichaam zodat je geen druk uitoefent vanuit je heupen, romp of schouders in de richting van het hoofd of heupen van het paard.

  1. Een goede band

Als het paard merkbaar geniet en zich lekker in zijn vel voelt bij jou, zal het makkelijker de groep verlaten om naar je toe te komen. Voelt het zich echter niet prettig tijdens jullie samenzijn, dan verlaat het zijn veilige groep/omgeving liever niet. Vraag je dan eens af hoe goed jullie band is, hoe jij rijdt en verzorgt. Is het een goede band? Is het een échte vriend in omgang en onder het zadel? Of is het vaak boos, dwars, gestrest of keert het zich van je af? Jullie relatie is gebaseerd op vertrouwen en respect van beide kanten en dat zorgt voor blijvende, positieve resultaten. Steeds blijven opletten, goede lichaamstaal en ook jezelf in het dier verplaatsen is echt nodig!

Meegaan

Dan komt nu de belangrijkste vraag: ‘Waaróm wil het paard dan niet worden gevangen?’ De reden is uiteindelijk meestal de vriendschap/relatie tussen mens en dier. Als paarden blij zijn met wat er gebeurt als ze met een persoon samen zijn (hoe ze worden geleid, gereden, behandeld, verzorgd, beloond) hoeven ze niet te worden gevangen, die gaan makkelijk en graag mee!

Bron: Horsejournals / Hoefslag

Foto: Shutterstock